Există de un timp încoace un trend pe rețelele de socializare legat de lavandă: lanuri purpurii, diferite obiecte de decor și multe, foarte multe fotografii. Aș putea spune o adevărată isterie, isteria mov sau a spicului purpuriu. Și totuși, ce e cu „nebunia” asta?
Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări, cel mai simplu este să mergi într-o astfel de locație și să vezi despre ce e vorba. Asta am făcut vineri, căci s-a ivit un prilej: Festivalul BioLavanda de la Delureni, în Poarta Transilvaniei, Bistrița-Năsăud, eveniment organizat cu spijinul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” și al Direcției pentru Agricultură.
Pentru cei care nu au călcat vreodată dealurile din zona Urmeniș, provocarea este una dublă, căci e o zonă foarte puțin exploatată turistic, adică mai deloc. Drumul până la destinație nu este unul lung și nici anevoios, chiar dacă așa ar părea la o primă impresie.
Urmezi traseul de Teaca, unul clasic, pe DN15A. La ieșirea din Teaca, imediat după primele două curbe de la urcarea pe Dealul Tecii, direcția se schimbă către dreapta, pe drumul spre Ocnița. Șoseaua nu este una proaspătă, dar nici bombardată nu e.
Drumul este destul de îngust, însă prinde un contur interesant mai ales în zona Milașului, acolo unde se traversează un codru, iar totul se transformă într-un tunel natural, răcoros și liniștitor. Pentru cei care nu cunosc drumul către Delureni sunt amplasate la fiecare intersecție principală indicatoare către Festival, deci nu te vei putea pierde și dacă nu ai pus GPS-ul în funcțiune.
După aproximativ 60 de kilometri de mers, calculați din Bistrița, Delureniul se arată parcă cu brațele deschise. Zona deluroasă a Urmenișului nu are spectaculozitatea Văilor Bârgaielor sau a Someșului, în schimb are acel aer de arhaic pur, linii ale orizontului calme și liniștitoare. Până și drumul până la lavandă îți dă senzația de liniștire…
Urmând indicatoarele, odată ajuns la Delureni urmărește partea stângă a dealurilor și vei vedea purpuriul lavandei cum îți face cu ochiul. Parcă și în aer se simte deja mireasma spicului… De la drum și până la plantație mai trebuie să treci de un hop, căci Festivalul BioLavandei este… la înălțime. Pentru profani, urcatul până la lan poate fi o provocare!
Și cum unei gazde îi șade bine să te întâmpine la poartă, câteva „iele” locale îți zâmbesc și îți dau binețe pentru vizită. Familia Palco, cei care administrează această afacere, sunt în zonă în formație completă, simplii și modești, faini și de treabă.
Primul șoc este cel al miresmelor, căci le simți încă de la urcare. Apoi vine cel al vizualului. Abia acum începi să înțelegi toată tevatura legată de lavandă și lanul din care auzi deja voci ce te îmbie la o baie purpurie.
Dacă ajungi în lanul de lavandă musai să stai în el preț de câteva minute bune, doar privind și adulmecând senzația. Gândurile se răresc, stresul devine un concept inexistent, coloritul te acaparează ca într-o hipnoză, iar aromele te învăluie ca într-un joc al ielelor de la intrare.
Chair nu contează vârsta, sexul sau alte caracteristici care, în alte situații ne diferențiază, căci în lanul de lavandă suntem una cu spicul, cu culoarea și cu mirosul. Asta dacă te lași purtat de feeling, căci sunt și pieze-rele, gică-contra sau alți consipaționiști ce „rezistă” tentației de a se bucura.
Familia Palco gestionează peste 20 de soiuri de lavandă. Unele pentru aspectul lor, pentru floristică, altele pentru extragerea uleiurilor esențiale sau a apei de lavandă, la mare căutare atât pe plan local cât mai ales pe cel internațional.
La Delureni, familia Palco are și o distilerie în acest sens, iar produsele finite iau calea exportului într-o măsură destul de mare. Tot ei dețin cea mai mare plantație de biolavandă din Bistrița-Năsăud. Tot în Poarta Transilvaniei mai există și alte lanuri de lavandă, unele fiind deschise în această perioadă pentru publicul iubitor de senzațiile descrise mai sus: la Sărățel sau Nușeni.
Indiferent ce locație alegeți, faceți bine și experimentați o vizită într-un lan de lavandă. Pentru voi, pentru sufletul vostru! La Delureni e deschis tot acest weekend, fiind în plină desfășurare Festivalul BioLavandei. Nu vă faceți probleme, gazdele au avut grijă și de partea trupească, căci veți găsi lichide care să vă astâmpere setea, iar câteva autorulote de street-food se ocupă și de celelalte pofte.
Mergeți și stați de veghe în lanul de lavandă! Pentru voi, pentru micile bucurii simple și atât de necesare…