Comuna Chiochiș reprezintă o comunitate de peste 3.000 de suflete răsfirate în 10 sate care mai de care mai neaoșe și privilegiate din mai multe puncte de vedere. Chiochiș, Apatiu, Bozieș, Buza Cătun, Chețiu, Jimbor, Manic, Sânnicoară, Strugureni și Țentea reprezintă o parte importantă din structura etnologică și evident geografică a județuluiBistrița-Năsăud, cu vaste trimiteri către civilizația culturală a zonei.
Biserica de lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Apatiu, monument istoric, Biserica de lemn “Nașterea Maicii Domnului” din satul Bozieș, Biserica de lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Strugureni, și ea monument istoric, Biserica de lemn din satul Manic, Castelul Wesselenyi din satul Chiochiș și Conacul din Jimbor, precum și alte puncte de interes local, toate duc către o „eternitate” a vieții satului românesc.
Această proiecție a spiritualității și culturii arhaice este completată de rigorile modernismului și civilizației prin suita de investiții realizare, în curs de realizare și a celor aflate deja pe masa de lucru a forurilor administrative.
Vasile Silași este un primar care și-a luat rolul de administrator în serios și care preferă faptele înaintea vorbelor. Este pragmatic, pliat pe necesitățile comunității și nu îmbrățișează ipocrizia vorbelor fără de fapte. Nu de puține ori, Silași pare un administrator prea tăcut atunci când vine vorba de „realizări”, nefiind în linia celor care se bat cu pumnii în piept.
„Prefer ca oamenii să vadă singuri ceea ce s-a făcut și ce se face, nu să le arăt eu, asta inclusiv în perioadele pre-electorale. Cetățenii comunei trebuie să meargă la vot cu o perspectivă proprie formată pe baza faptelor, nu a „îndrumărilor” cuiva”, ne-a declarat Silași.
Comuna Chiochiș are deja rezolvate multe dintre problemele legate de infrastructură, căci civilizația, fie ea și în cătune, pornește de la asfalt. Ca idee, la capitolul asfaltare, tot ceea ce nu s-a realizat deja este prins ca proiecte pe noul program guvernamental „Anghel Salygni”, proiecte în valoare de 26 de milioane de lei, fără TVA.
„Pe noul program guvernamental „Anghel Salygni” avem proiecte de asfaltare și canalizare. La drumuri mai sunt 16 kilometri pe care-i avem prinși în acest program, drumuri de pe tot cuprinsul comunei, din fiecare localitate”.
La capitolul canalizare sunt prinse lucrări în valoare de 29 de milioane de lei, însă mai există și alte proiecte prinse pentru finanțare, fiind vorba de un dispensar, un cămin (azil) de bătrâni, se lucrează în continuare la cămine culturale (Bozieș, Apatiu și Chiochiș), la o capelă mortuară, la 9 kilometri de drumuri de hotar, precum și la o parcare ce va dispune inclusiv de o bibliotecă stradală.
Legat de acest capitol, cel al bibliotecilor, Vasile Silași este încântat de gestul tinerilor de la POV21, cei care, urmând un proiect propriu prin care dotează, din donații, biblioteci școlare comunale, au reușit performața de a aduce la Chiochiș peste 7.000 de volume de carte.
„Acești tineri frumoși de la POV21 au făcut un gest care este cireașa de pe tortul prosperității comunității noastre, căci educația este pilonul civilizației. Cărțile aduse de tineri la Chiochioș se află acum în fiecare sală de clasă și fac deliciul copiilor noștri. Aceștia se bucură și se încurajează unul pe altul la lectură. Este un sentiment deosebit acela în care vezi cum se instaurează o competiție între copii, în a citi cât maimult și cât mai variat. Le mulțumesc încă o dată membrilor POV21 pentru gestul lor, un gest ce nu se poate cunatifica material, însă contribuie evident la dezvoltarea tinerei generații”, a ținut să precizeze primarul Vasile Silași.
Biblioteca POV21 este o campanie axată pe filiera educațională, ce s-a desfășurat de luni până miercuri, 20-23 septembrie; premisa de la care a pornit totul se găsește în extensiunea termenului „educație”, mai precis amenajarea integrală a unei biblioteci pentru copiii de la Școala Generală „Iuliu Prodan” din Chiochiș.
În anul 2018 proiectul a fost un real succes. Datorită tuturor elevilor şi profesorilor care nu au trecut cu vederea acest proiect ambiţios, s-au strâns 4108 de cărţi pentru Școala Gimnazială ,,Ioan S. Pavelea” din Runcul Salvei. În anul 2019 proiectul a avut același succes. S-au strâns 4126 de cărți pentru Școala Gimnazială Nușeni.
„Ca printr-o minune cărțile au ajuns pe rafturile școlii Iuliu Prodan din Chiochis, colegele mele au început numărătoarea, s-au adunat nici mai mult nici mai puțin de 7043 de cărți. Nu pot să descriu în cuvinte sentimentele de bucurie care m-au încercat în acel moment. Copilașii de la școala din Chiochiș acum au posibilitatea să exploreze, să cunoască, să înainteze prin necunoscut către lumină.” – a declarat Bontaș Gina, coordonator proiect, pentru revista POV21.