Primul pacient Covid în Bistrița-Năsăud a fost înregistrat la data de 16 martie 2020, fiind vorba de un bărbat de 32 de ani din Năsăud, venit din Italia. De la acea dată și până în momentul de față, respectiv în dimineața zilei de 27 octombrie 2021, la nivelul județului au fost înregistrați 4.182 de pacienți infectați cu virusul SARS-COV2, din care 897 au decedat. Vorbim de o perioadă de 19 luni pandemice!
Valul IV Covid, despre care se vorbește în ultimele două luni, s-a dovedit a fi cel mai ucigaș, iar cifrele confirmă afirmația: 684 de pacienți infectați și 282 de decese. În doar două luni au fost raportate o treime din decesele întregii perioade pandemice!
Tot statistica ne spune că mai bine de 90% din persoanele internate în Spitalul Județean de Urgență Bistrița infectate cu noul coronavirus, având forme grave și deosebit de grave, nu au fost vaccinați.
Informațiile au fost oferite de către managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural desfășurate miercuri, 27 octombrie 2021.
Conform declarațiilor făcute de manager, de vină ar fi relaxarea exagerată din timpul verii care a trecut, moment considerat de unii ca final al pandemiei. Marea problemă cu care se confruntă unitatea spitalicească în acest val IV pandemic este legată de prezentarea pacienților la spital mult prea târziu, aceștia ajungând la UPU în stări critice.
O rezolvare a acestei situații, văzută de Lazany, ar fi tratamentele antivirale prescrise în faze incipiente ale infectării cu Covid, gestionate chiar de către medicii de familie. Aceștia din urmă ar putea prescrie tratamente cu antivirale, dacă acestea ar fi liberalizate de către forurile competente și s-ar găsi în farmacii.
Însă cea mai sigură formă de prevenire a cazurilor grave și foarte grave de îmbolnăvire rămâne varianta imunizării prin vaccinare.