Proiectele turistice încep să prindă viață în Poarta Transilvaniei – Bistrița-Năsăud. Unul dintre cele mai cerute și apreciate astfel de proiecte fac trimitere la iubitorii mișcării pe două roți, iar răspunsul diriguitorilor a venit: Domeniul Ciclabil al Porții Transilvaniei devine realitate!
Sâmbătă 2 iulie și duminică 3 iulie au fost zilele în care drumeții pe două roți s-au bucurat de punerea în practică a unui proiect de care se vorbește de ceva vreme. Deși rutele acestui domeniu ciclabil al județului au fost creionate încă în urmă cu ceva timp, realizarea, marcarea și punerea la dispoziția doritorilor a fost un exercițiu deloc ușor.
Traseele se desfășoară pe căile de comunicație existente – drumuri forestiere, drumuri comunale puțin circulate, poteci turistice sau vechi poteci pastorale. Rutele se suprapun și cu traseele tematice Via Maria Theresia și Via Transilvanica și ating obiective naturale, dar și culturale de excepție.
Întreg domeniul ciclabil al Porții Transilvaniei însumează peste 700 de kilometri de rute, primul traseu, cel inaugurat la începutul lui iulie având o desfășurare de 40 de kilometri, fiind amplasat în zona Piemontului Călimanilor – Valea Budacului.
Deși acest prim traseu începe de la Orheiul Bistriței, startul a fost dat de la Dealu Negru, punctându-se astfel o zonă superbă a județului. Evident, zona Colibița face parte din acest prim areal al domeniului ciclabil, fiind una dintre cele mai căutate zone cicloturistice.
„Teoretic, noi am folosit mult din ceea ce era deja făcut, erau trasee personale, încărcate pe difeite platforme. Noi le-am strâns într-un domeniu și le pune și la dispoziția celor care vin din alte părți și nu cunosc județul Bistrița-Năsăud“, – Răzvan Cerceja, directorul ADI Turism BN.
Evenimentul a fost deschis de o drumeție, pe un traseu de 30 de kilometri, marcat perfect, chiar și printr-un cod QR pe care participanții l-au primit la start. Toți cei înscriși, au savurat panoramele din jurul satelor Cușma, Pietriș sau Budacul de sus și, la final, au primit diplome și medalii.
La strat s-au prezentat aproape 100 de participanți din Bistrița-Năsăud dar și din Mureș, Harghita, Cluj sau Sibiu.
A doua zi, s-a desfășurat concursul propriu zis, după toate regulile unei întreceri profi. S-a concurat pe categorii de vârstă, pe două trasee, unul de 21 de kilometri și altul de 51. Performerul întrecerii a fost Iosif Ureche, triplu campion național de mountain bike. El a câștigat clasa cea mai tare, cea de 30-39 de ani. S-au dat premii și cupe chiar și pentru categoria bicicletelor electrice, într-o festivitate de premiere la care a participat și Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Levente Ianosi a completat spectacolul cu o demonstrație de trial iar cei de la Romsilva au asigurat tradiționalul gulaș, așa încât toată lumea s-a simțit bine, conform sportulbistrițean.ro.
Rezultate:
Maraton (51 km)
Feminin 30-39 ani
- Boda Anisia – locul I
Juniori masculin 14-18 ani
- Kato Eduard – locul I
Masculin 19-29 ani
- Palko Csaba – locul I
- Nicolae Cristian – locul II
- Oprea Mihai Ciprian – locul III
Masculin 30-39 ani
- Ureche Iosif – locul I
- Sighiartău Otniel – locul II
- Gabor Calin – locul III
Masculin 40+
- Vasiliu Mihai – locul I
- Babutan Ioan – locul II
- Chereja Marius – locul III
E-bike masculin
- Hunyadi Mihai – locul I
- Scuturici Pavel – locul I
Semiraton 21km
Feminin 19-29 ani
- Kereszetes Vakaria Edit – locul I
- Chereja Anca – Locul III
Feminin 30-39 ani
- Kis Eva Vakaria – locul II
Feminin 40+ ani
- Sabău Carmen – locul IV
Juniori Masculin 14 – 18 ani
- Moldovan Florin – locu I
Masculin 19 – 29 ani
- Tarcă Daniel – locul I
- Kereszetes Zsolt – locul II
- Toth Atilla – locul III
Masculin 40+ ani
- Szekely Francisc – locul I
- Negruți Daniel – locul II
- Imreh Robert – locul III
- Nicu Gheorghe – premiu special pentru cel mai în vârstă participant
E-Bike open masculin
- Patca Dragoș – locul I
- Ștefănescu Horia – locul II
- Patca Paul – locul III
Organizatorul evenimentelor este Consiliul Județean Bistrița-Năsăud si ADI Turism Bistrița-Năsăud având ca partener, Serviciul Salvamont Bistrița-Năsăud, Primăria Comunei Cetate, Primăria Comunei Budacu de Jos, Primăria Comunei Dumitrița, Extensia UBB Bistrița- specializarea Sport /Geografia Turismului, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Direcția Județeană de Tineret si Sport Bistrița-Năsăud, Tășuleasa Social, Bistritz Bike Shop, Asociația Copacul de Cafea , MTB Bistrița-Năsăud, Asociația Echipa de Munte.