Platoul din fața sediului GAL ”Ținutul Haiducilor” situat în apropierea Băilor Figa a fost astăzi terenul de luptă culinară între poftele turiștilor care au invadat băile Figa și o parte din ospeții polonezi care au gătit bucate tradiționale din sudul Poloniei.
Sinceri, direcți și implicați, bucătarii dar mai ales veselele bucătărese din Malopolska s-au întrecut în a ”fabrica” adevărate delicatese. Iar, dacă la partea de mâncare pregătită,multe dintre produsele finite seamănă multe cu ceea ce se gătește în Maramureș, de exemplu, dulciurile, adică prăjiturile s-au dovedit a fi nu bune ci foarte bune.
Bucătăria poloneză la mare căutare !
După ora 14.00, turiștii au luat, efectiv, cu asalt, platoul din apropierea Băilor Figa, acolo unde a fost organizată această ”petrecere” cu mâncare, iar noi îi zicem petrecere, deoarece, degustarea săa făcut pe ritmuri populare din zona orașului Siepraw din Myślenice.
Ce au mâncat turiștii?
Am fost și noi curioși și am aflat câteva din produsele culinare gătite de oaspeții ”bucătarului” zilei, primarul Nicolae Moldovan. Astfel, unul din feluri a fost pierogi ruskie. Sunt niște găluște semicirculare acoperită cu aluat și ceapă în interiorul cartofului. Sunt adesea umplute cu ceapă și carne porc și ”scăldate” în smântână. Nu au lipsit nici Gołąbki, un fel de sarmale uriașe, de fapt niște rulouri de varză cu o aromă delicioasă. În mod normal gołąbki sunt ambalate cu orez și carne de porc sau carne de vită, fierte în cuptor și servite cu sos bogat de roșii și castravete. Interesant, termenul gołąbki înseamnă de fapt “porumbel mic”, dar nu există pasăre gătită înăuntru.
La degustări au fost prezenți și mai mulți oficiali ai grupului mare de polonezi aflați în aceste zile la Beclean, aici fiind de amintit pe starostele județului Myślenice, Josef Tomal, senatorul Andrzej Pajak, membru al comisiei polonezilor de pretutindeni din Senatul polonez dar și Ignat Timar, consul onorific al României la Cracovia. Se cuvine în cazul lui Ignat Timar să spunem că este originar din satul Bârla, comuna Mărișelu și este trăiește în Polonia din anul 1991.
Nici duminică, organizatorii nu s-au lăsat mai prejos, polonezii urmând să fie invitați la un turneu al Bisericilor din orașul Beclean, prima oprire fiind la Biserica Greco-Catolică, pe urmă la cea Ortodoxă, în program fiind cuprinse și Bisericile Neoprotestante.
vezi aici ce ai mâncat turiștii:
Ce trebuie știut?
Județul Myślenice este situat în zona de sud a Poloniei, are o populație de 117.000 de locuitori, iar economia județului este axată pe cercetare în domeniul tehnologic, industria chimică şi metalurgică, exploatarea și prelucrarea de cărbune și minereu, agricultură și procesarea hranei dar și industria tutunului. Orașul Beclean este înfrățit cu orașul Siepraw din Myślenice, din 2016 și până la această data aici fiind invitate anual multe delegații din această țară. De altfel, nu trebuie uitat faptul că în 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan şi starostele județului Myślenice, Josef Tomal, au semnat Scrisoarea de intenție privind Parteneriatul de colaborare între cele două județe.