În propriul cămin ne punem tricourile la tricouri, șosetele la șosete și pantofii la pantofi. Dacă în șifonier este dezordine, atunci nu putem avea pretenții la coșul de gunoi!
Ne-am plâns tot timpul de firmele de salubritate, ba că nu colectează când trebuie, ba că o fac fără nicio noimă. În unele situații chiar avem dreptate, însă „curtea” noastră cum arată?
Ne e greu să ne obișnuim cu selecția deșeurilor din propriul cămin, fiind obișnuiți cu un haos al gunoiului, ce-i drept, mult mai comod. Însă atunci când vine vorba de bani, de plăți pe care trebuie să le facem, ordinea se instalează instant, căci portofelul doare.
Dacă am fi mai responsabili în ceea ce privește separarea fracțiilor atunci când vine vorba de deșeuri, de gunoi, așa cum îl numim, atunci vom putea ridica pretenții către firmele ce nu colectează selectiv în vederea diminuării „durerilor” de portofel.
Cu alte cuvinte responsabilitatea în acest domeniu începe din propriul cămin. E greu la început, însă va deveni obișnuiță pe măsură ce această practică ne va intra în obicei. Întrebați prietenii și rudele care practică acest „obicei” în afara granițelor țării, acolo unde civilizația este o normalitate, iar „haosul” costă mult.
Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Deșeuri” Bistrița-Năsăud, împreună cu Supercom, firma care colectează deșeurile la nivelul județului, au început o campanie de conștientizare a selectării deșeurilor și colectarea lor în fracții separate:
Colectarea din poartă în poartă – o soluție pentru creșterea gradului de reciclare a deșeurilor menajere
Având în vedere nivelul scăzut al colectării selective din județul nostru, considerăm că una din soluțiile bune și cu impact imediat în creșterea cantităților de deșeuri colectate selectiv și creșterea calității colectării selective a deșeurilor, este ridicarea tuturor deșeurilor de către operatorul de salubrizare Supercom, de la poarta casei pe 4 fracții distincte: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă și fracția reziduală.
Ne pregătim ca la toate gospodăriile din mediul urban și rural, pe lângă pubelele negre pentru fracția reziduală și cele galbene pentru fracția plastic/metal, să distribuim saci personalizați de culoare albastră pentru fracția hârtie/carton și saci de culoare verde pentru deșeurile din sticlă.
Prin această măsură înlesnim colectarea selectivă la nivelul fiecărei gospodării și-i scutim pe cetățenii din zonele de case de a duce deșeurile reciclabile la platformele de colectare a deșeurilor, care în multe situații sunt amplasate la distanțe considerabile de locuințele lor.
Contăm pe responsabilitatea locuitorilor județului Bistrița-Năsăud să fie atenți și riguroși în a selecta deșeurile pe toate cele 4 fracții, pentru ca această măsură să fie eficientă și să protejăm cu adevărat natura și sănătatea noastră.
Avem confirmarea că această măsură dă rezultate bune, din județele care au implementat deja colectarea la poarta casei pe cele 4 fracții. Haideți să fim responsabili, să le punem toate la locul lor, pentru a valorifica mai bine deșeurile reciclabile, pentru a respecta natura și pentru a avea un județ mai curat!