Acțiune fără precedent la Bistrița: un bărbat de 74 de ani amenința ca se aruncă în aer, motivația acestuia fiind legată de (ne)puneri în posesie, judecăți și judecători, un fel de “blestemul pământului” ce putea avea urmări mai puțin plăcute. Omul s-a legat la o butelie cu fire electrice și amenința ca declanșează dispozitivul. Mascații și pompierii au intervenit la modul profi, iar episodul s-a încheiat cu reținerea atentatorului sinucigaș. Orașul a fost paralizat două ore, perimetrul din zona Coroana de Aur fiind securizat.
Bistrița a fost zguduită miercuri, 9 iunie,de un eveniment fără precedent în micul burg. Un spetuagernar din Bistrița-Bârgăului, Nicolae Turja, după 10 ani de luptă cu un sistem ce nu i-a recunoscut o anumită proprietate, recurge la un gest extrem și exagerat.
În fapt, Nicolae Turja are mai multe povești legate de proprietăți cu care este în conflict direct cu statul. Fie că e vorba de un terem pe care urmează să se amenajeze o groapă de gunoi, sau de un alt petic de pământ pe care Turja îl vrea neapărat într-un anumit loc, la mijloc se află diferite instituții ale statului și incapacitatea acestuia de a rezolva, media sau împăca o anumită situație, complexă sau mai puțin complexă.
Conform Gazetei de Bistrița, Turja a dat în judecată autorităţile locale din Bistriţa-Bârgăului, solicitând instanţei de judecată sistarea proiectului de amenajare a unei platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd. E vorba de un proiect de 1,5 milioane lei finanţat de Ministerul Mediului. Acesta invocă atât probleme juridice asupra terenului, dar şi probleme de mediu, locaţia platformei de gunoi fiind în vecinătatea unui teren de-al său.
Gestul din această dimineață este consecința unui alt proces, unul cu administrația din Cetate. Tușa a declarat pentru sursa citată că s-a săturat de nedreptățile suferite pe parcursul mai multor ani, în condițiile în care, în baza sentințelor a instanțelor de judecată i-a fost eliberat un titlu de proprietate pentru circa 6 ha de teren, în comuna Cetate, însă autoritățile locale nu vor să îl pună în posesie pe vechiul amplasament și i-au oferit o altă locație pe care acesta o refuză cu îndârjire.
Nicolae Turja nu este la primul său gest de protest. Acesta a mai fost prezent în fața Prefecturii de mai multe ori, având aceleași cerințe, însă toate demersurile lui, printre care s-au numărat și alte amenințări suicidale sau chiar autorețineri cu lanțuri de diferite obiecte fixe, nu au avut rezultatul dorit de el.
Indiferent dacă Turja are sau nu dreptate în ceea ce-l privește, gestul lui este unul exagerat și extrem. Prin amenințarea lui de azi nu și-a pus în pericol doar integritatea lui fizică ci și a altor oameni, ceea ce denotă probleme psihice, sau cel puțin căderi de această natură.
Cum ar fi dacă ficare persoană nemulțumită de un răspuns al unor autorități sau instanțe ar recurge la astfel de gesturi? Pe lângă asta, sunt persoane care se află în situații mult mai disperate decât punerea în posesie exactă a unei parcele de pământ de la mama-naibii, iar acele persoane nu recurg la astfel de gesturi ce pot aduce atingere integrității fizice a altor oameni.
Psihologii ne-au avertizat despre posibilitatea apariției acestor cazuri extreme, odată cu ieșirea de sub restricțiile sanitare cauzate de poandemie. Conform acestora, relaxarea după o perioadă de maxim stres poate avea repercusiuni negative asupra psihicului unor persoane mai „slabe de îngeri”. Aceiași psihologi ne spun că aceste cazuri, iar aici vorbim de suicid sau tentative de suicid, vor mai apărea, fiind posibil chiar un val de astfel de situații. Acestea sunt deja „așteptate” în statele din occident, însă România, chiar dacă se spune că are cetățeni mai „căliți” și pandemia a trecut mai ușor, nu va fi ocolită.
Cazul lui Turja însă ar trebui sa fie un mare și serios semnal de alarmă în rândul funcționărimii plictisite, arogante și sfidătoare, căci un cetățean de rând, care are o problemă de rezolvat, nu vine în fața ghișeului de plictiseală. Tratamentul pe care o parte din funcționarii României îl aplică cetățenilor poate duce la o încărcare nervoasă dincolo de saturație, iar astfel de gesturi pot avea final diferit față de cel de azi de la Bistrița.