Încă din momentul anunțării line-up-ului evenimentului WTF Pilgrimage Day 2 am fost curios de trupa „cap de afiș”, în acest caz fiind vorba de The Slot. Youtube-ul m-a ajutat, însă o părere finală nu am reușit să-mi fac, căci ceea ce am ascultat și văzut în clipurile rușilor părea desprins de realitatea rock româneasă și dădea impresia unui montaj audio-video exagerat. Adică erau prea buni să vină la Bistrița…
Nu i-am crezut pe Petruț & Urs în stare să aducă o trupă de un asemenea nivel, rușii fiind „obișnuiți” cu public ce pornește de la cel puțin 20.000 de persoane, asta în cel mai rău caz! Însă m-am înșelat… WTF Pilgrimage Day 2 a fost, în special datorită acestor „metaliști sovietici”, la înălțimea unui eveniment greu din România, căci line-up-ul a fost completat și de alte nume nu tocmai „ușoare”: Aether din Polonia a venit cu o mână de fani după ei, TransylMania a dat fiori la propriu printre spectatori, Punkarta a avut una dintre cele mai bune reprezentații de la înființarea trupei, iar Dirty Shirt au explodat odată cu publicul prezent în locație.
Despre celelalte trupe s-a mai vorbit sau s-a scris, cu excepția TransylMania despre care vom mai discuta, acum vreau să punctez prezența rușilor de la The Slot, cei pentru care așteptările au fost întrecute de prestație.
90 de minute de „new metal” au răsunat pe stadionul din Livezile, 90 de minute în care cei prezenți, mulți, puțini, au simțit sunetul unei trupe cu valoare reală internațională. Stilul trupei a fost prezentat ca fiind o fuziune între rock alternativ și metal alternativ, cu îmbinări grunge și hip-hop. Genul se regăsește la Korn, Limp Bizkit, Slipknot sau Linkin Park. Eu am regăsit o fuziune inclusiv între Prodigy și Rammstein, cu o voce feminină extraordinară ce mi-a adus aminte de alte rusoaice ce au reușit să străpungă cortina de fier, Tatoo!
Daria Stavrovich are 35 de ani și face parte din trupă încă din anul 2006. Rusoaica are și o poreclă, Nookie sau Nuki, titulatură sub care și-a început și un proiect solo. Este absolventă a Academiei de Arte de la Moscova, acolo unde a studiat jazz-pop.
A participat la Vocea Rusiei unde a ajuns până în semifinale, dar a părăsit concursul din cauza concertelor deja programate cu trupa The Slot. În octombrie 2014, Daria a fost atacată în timpul unui concert de un fan care a înjunghiat-o de mai multe ori în gât. Din fericire, rusoaica a scăpat cu viață după mai multe intervenții chirurgicale, păstrându-și calitățile vocale excepționale.
Se completează foarte bine pe scenă cu colegii de trupă, însă rezonează aproape perfect cu Igor Lobanov, celălalt solist The Slot. Moscovitul, în vârstă de 52 de ani, a fost și sportiv de performanță, acesta adjudecându-și o medalie de bronz cu echipa Uniunii Sovietice la Calgary (Canada) în 1990 la Campionatele Mondiale de Sanie.
Trupa The Slot împlinește 20 de ani de existență în 2022, moment marcat printr-un concert de amploare la Moscova. Daria a făcut o invitație publicului prezent la WTF Pilgrimage Day 2 pentru a lua parte la acest concert aniversar. Până la urmă nu este ceva imposibil, având în vedere că printre rockerii prezenți pe stadionul din Livezile s-au aflat și 10 ruși care au venit special pentru The Slot, iar o astfel de călătorie nu este tocmai ușoară. Asta înseamnă, de fapt, conceptul de „fan”!
Daria, în timpul concertului de la Livezile, s-a arătat uimită de încăpățânarea organizatorilor de a ține acest eveniment în ciuda tuturor barierelor ivite: pandemia, restricțiile locale, mutarea locației, ploaia: „Când i-am întrebat pe organizatori de ce au ținut totuși acest eveniment, mi-au răspuns că din încăpățânare! Îi admir și îi respect pentru asta!”.
The Slot a fost, cel puțin pentru mine, un câștig! Am reușit să văd live un spectacol inedit și un nivel extrem de înalt al performanței muzicale. Acest concert se numără deja printre favoritele mele, după Iron Maiden, Bjorg sau Haggard. Veți spune că exagerez sau că nu am fost la prea multe concerte, însă vă asigur că „ceva” prezențe am la activ.
Tot aici, la WTF Rock Festival am descoperit unul dintre cele mai interesante proiecte muzicale locale (Har-Domnului că avem deja material să facem clasamente) – TransylMania, dar despre asta într-un material viitor. Tot în viitor ne vom întâlni și cu WTF Rock Festival 2022, acolo unde se anunță alte nume mari, asta dacă „încăpățânarea” organizartorilor va rămâne… consecventă!
Mulțumim Ema Mihalachi pentru fotografii!