În cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Bistrița (SJUB) sunt alocate șase paturi dedicate pacienților Covid-19, însă s-a cerut suplimentarea cu încă trei paturi. În cadrul secției de Boli Infecțioase sunt alocate 28 de locuri din care 22 sunt ocupate în prezent de bolvani depistați pozitiv cu SARS-COV-2.
Valul 4 pandemic a început la Bistrița după acel „0 la 0” (0 pacienți covid pe secții – 0 pacienți covid în ATI) cu primele persoane infectate venite din afara țării, respectiv cetățeni care lucrează în străinătate și au venit acasă pentru perioada de concedii, moment de la care a început să crească numărul de internări și implicit incidența cauzurilor raportate la nivel de județ.
„Am avut parte de o primăvară și o vară foarte relaxantă din punct de vedere al infectărilor și implicit al internărilor, astfel că personalul medical a avut parte de un răgaz, să se odihnească, să se relaxeze, să se detașeze puțin de această pandemie. Tot în această perioadă am avut inclusiv un program pentru vizite la pacient, respectiv în zilele de marți și joi într-un interval orar restrâns. Din cauza creșterii numărului de bolnavi infectați cu covid am renunțat la aceste vizite pe secții, din motive legate de precauție. Cu toate acestea, pacienții care sunt în stare critică, internați la ATI, pot fi vizitați într-un interval orar restrâns, cu o durată a vizitei de maxim 10 minute”, a declarat Gabriel Lazany, managerul SJUB, pentru prajituracupiper.ro.
Chiar dacă vorbim din nou de o carantină în SJUB, activitatea medicală continuă la fel ca până acum, însă nu la fel de restrictiv ca în perioada primelor două valuri, atunci când mai bine de jumătate din activitatea instituției a fost paralizată de pandemie.
Gabriel Lazany susține că, momentan, situația nu este una îngrijorătoare, personalul SJUB trecând prin perioade mult mai dificile:
„Cu experiența pe care o avem în spate cred că putem gestiona și acest val al patrulea cu succes, însă cazuistica diferă. Acum avem tulpina Delta în România, în Europa am văzut că a apărut tulpina Lambda sau tuplina columbiană. Probabil fiecare țară va avea câte o mutație, însă vom găsi soluții de gestionare pentru fiecare caz în parte.
Din fericire, pentru persoanele vaccinate, simptomatologia este una lejeră, se trece mai ușor prin boală, însă îngrijorător este faptul că cel puțin tuplina Delta afectează mai mult persoanele tinere și copiii”.
Și testările Real Time PCR continuă, chiar dacă nu la nivelul atins în apogeul valului 3. Dacă la acel moment se vorbea de peste 400 de teste efectuate zilnic, acum se procesează aproximativ 250 de astfel de testări în carul laboratorului SJUB.
Tot la acest capitol al testărilor, în momentul de față există pe piața liberă, respectiv în farmacii, teste rapide pe care orice persoane le poate achiziționa și face acasă, însă nu toate rezultatele, în special cele pozitive, ajung să fie contabilizate ca atare de către autorități.
Fiind vorba de un proces de imunizare, managerul SJUB susține că este nevoie de o testare în masă a populației pentru verificarea reală a imunizării acesteia. Testele rapide ajută populația pentru testare, însă foarte multe persoane au încă fobii legate de izolare sau internare în spital, astfel că, în cazul unui rezultat pozitiv, acestea nu procedează ca atare.
Există, conform declarațiilor managerului Gabriel Lazany, un caz destul de elocvent din acest punct de vedere, al unei persoane care s-a testat cu un test rapid, la domiciuliu, rezultatul a fost pozitiv, însă persoana în cauză nu a anunțat și ulterior a decedat.
„Sunt persoane care se tem efectiv să recunoască adevărul, ceea ce nu este un lucru bun pentru că evoluția bolii, o zi, două, trei, contează foarte mult și poate face diferența dintre o agravare tratabilă și chiar moartea persoanei în cauză. Este bină ca fiecare persoană să fie prevăzătoare și precaută, nu-i costă nimic ca atunci când au simptome, chiar dacă și-au făcut testul rapid, să sune la 112 și să-și facă testul PCR, gratuit, beneficiind în același timp și de suport și asistență de specialitate”, a precizat Lazany.