În urmă cu 11 ani, Nicolae Moldovan, primar al Becleanului, făcea un rămășag la care probabil casele de pariuri ar fi dat o cotă foarte mare pentru cei care și-ar fi pus bani întru îndeplinirea obiectivului.
Ei bine, dacă ar fi existat acest pariu, cei care ar fi mizat pe reușita Băilor Figa erau miliardari, căci dintr-o scăldătoare de bivoli dintr-un cartier sărac al unui oraș și mai sărac s-a ajuns la o adevărată atracție turistică ce atrage sute de mii de oameni anual.
Băile Figa s-au inaugurat în vara anului 2010, fiind vorba la acel moment de un proiect finanțat prin fonduri Phare care aducea în zonă un bazin în aer liber și unul interior, o mică terasă, teren de sport și o baltă de nămol. Ei bine, după mai bine de un deceniu de investiții continue, Băile Figa au devenit „stațiune de interes local”, cu multiple bazine exterioare, un mic complex spa interior, tobogane, aerosoli, sute de locuri de cazare, zona food dedicată, iar din acest an transport public, piste de biciclete, drum de acces modernizat și luminat cu tehnologie LED, sute de locuri de parcare gratuite și încă o poveste ce se află în plină edificare: Centrele LEGACY și SOCIAL DE ZI, la care se adaugă un proiect de amenajare a unei zone pietonale, un extins loc de joacă pentru copii, o „centură” ocolitoare a băilor și dotarea centrului de tratament și recuperare.

Ceea ce deja schimbă fața Băilor Figa sunt cele două Centre aflate în construcție, edificii care vor aduce, odată finalizate și dotate, prelungirea sezonului estival, proiecte ce au în vedere și creșterea calității vieții unui număr însemnat de utilizatori.
Centrul Recreativ Legacy este un proiect de aproape 5 milioane de euro și va dispune de bazin de înot cu funcții recreative și de recuperare, bazine de recuperare și relaxare, bazin cu apă sărată, zonă de relaxare și recreere, punct de prim ajutor, sală de bowling și fitness, bibliotecă pentru copii și adulți, sală de gimnastică, ateliere creative, spațiu expozițional, spații verzi (6.800 mp), locuri de joacă pentru copii, mobilier urban și sisteme de supraveghere video și Wi-Fi.

În prezent lucrările sunt destul de avansate și siluetele celor două clădiri se întrezăresc deja. Acest centru multifuncțional va îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din Beclean și împrejurimi prin dezvoltarea unor activități de petrecere a timpului liber, în special a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile, prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților. Centrul va fi cu acces gratuit pentru anumite categorii țintă.
Centrul social de zi este un proiect de peste 4 milioane de euro și va oferi, în mod gratuit pentru toți beneficiarii, servicii și diverse activități de recuperare medico-socială, ajutând la îmbunătățirea vieții pentru grupurile vulnerabile: persoane de vârsta a treia, persoane cu dizabilități, copii care provin din familii aflate în dificultate, persoane toxico-dependente. Principalele dotări cuprinse în proiect sunt: pistă de biciclete iluminată cu tehnologie LED pentru legătura cu pistele de biciclete construite în cadrul celorlalte proiecte, mobilier urban, loc de joacă pentru copii pe amplasamentul aferent investiției, pe suprafața de 1 ha, amfiteatru în aer liber, sistem smart Wi-Fi pentru întreaga zonă.

Centrul social de zi prin „GAL” Ținutul Haiducilor (recuperare balneo) este tot un proiect implementat la Beclean cu fonduri europene, în valoare de aproximativ 430.000 de euro. Noul Centru de zi „GAL” va îmbunătăți serviciile sociale integrate din zonă prin construirea, înființarea și dotarea centrului cu echipamente specifice serviciilor medicale de recuperare, proiectul fiind menit să readucă în atenţia comunităţii grupurile vulnerabile. Grupul țintă este alcătuit din 66.798 de persoane care reprezintă populația Becleanului și persoane din GAL Ținutul Haiducilor.
Din punct de vedere medical, centrele vor fi dotate inclusiv cu aparatură de specialiate, o parte din aceste aparate fiind deja ajunse la Beclean și fac parte dintr-un alt proiect al Primăriei, de acestă dată legat de Ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului Orășenesc Beclean:



„La data de 13 Iulie au fost livrate echipamente moderne pentru terapia specifică de recuperare – Balneofizioterapie. Totodată, Ambulatoriul se bucură de un Computer Tomograf de ultimă generație pentru care urmează să fie făcute toate demersurile necesare autorizării și punerii în funcțiune, iar toate cabinetele medicale sunt dotate cu ecografe performante. Toate aceste dotări aduc după sine o creștere a calității actului medical, drept dovadă faptul că medicii devin interesați de Spitalul din Beclean. Chiar zilele acestea a fost angajat la Spitalul Orășenesc Beclean un bun medic specialist de Anestezie și Terapie Intensivă. Apreciem totodată buna activitate a managerului Spitalului Orășenesc Beclean, Bogdan Tușa, precum și a tuturor cadrelor medicale care au gestionat cu bine această perioadă dificilă. Vă mulțumesc tuturor pentru încredere. Continuăm munca în toate sectoarele!”, a precizat Nicolae Moldovan citat de propolitica.ro.
În acest momente, la Băile Figa există un trafic mare de turiști, numărul acestora crescând de la sezon la sezon. Numai în zilele din cursul săptămânii ajung în băi, în medie, 2.500 de plătitori de bilete pe zi, iar în weekend numărul se dublează, chiar dacă prețul este mai mare (15 lei/adult/zi în afara weekendului, 30 de lei/adult/zi în weekend, copiii au gratuitate). Spre exemplu, duminica trecută s-au vândut peste 6.000 de bilete.

Accesul la Băile Figa a devenit unul mult mai ușor odată cu introducerea transportului public în Beclean. Prin proiectul aflat în plină derulare, “Drumul Gării din Beclean. Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean”, proiect în valoare de 5 miliane de euro, au fost achiziționate opt autobuze electrice cu dotări de ultimă generație care vor dispune de o autobază modernă, cu stație electrică de reîncărcare, de 31 de stații de transport public și trei sisteme de e-ticketing.

Tot pentru a ajunge la Băile Figa se poate opta și pentru varianta ciclistă. Pentru a rula pe pistele de biciclete realizate tot prin proiectul prezentat mai sus, cei care iubesc pedalatul vor avea la dispoziție 50 de biciclete pe care le vor putea accesa prin cele trei sisteme de bike-sharing, în timp ce deținătorii de mașini electrice vor avea la dispoziție trei stații de reîncărcare rapidă. La această dată, toată infrastructură rutieră aferentă este construită, reabilitată sau modernizată și se fac achiziții specifice prin proiect.