O veste bună pentru pensionarii din municipiul Bistrița: au fost recepționate lucrările primului centru de zi dedicat persoanelor vârstnice aflat sub directa administrare și coordonare a municipalității!
Este vorba de Centrul de zi de pe strada Octavian Goga, proiect început de vechea administrație și finalizat vineri, 24 septembrie 2021. Acest Centru a fost edificat într-un vechi punct termic, evident reabilitat, o investiție pe fonduri europene a cărei valoare totală a fost de 2,9 milioane lei.
Activitățile pe care le propune Centrul de zi pentru persoane vârstnice: să informeze cu privire la drepturile prevăzute de actele normative în vigoare, să organizeze excursii, vizite, jocuri de societate, activități cultural-artistice, să ofere suport social în caz de îmbolnăvire, să-i ajute pe beneficiari în rezolvarea unor probleme administrative, să desfășoare activități practice, consiliere psihologică, socio-terapie, precum și kinetoterapie și asigurarea asistenței medicale primare.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă prevenirea automarginalizarii și excluziunii sociale a persoanelor vârstnice, în vederea creșterii interacțiunii sociale și, implicit, a calității vieții pentru grupul țintă. Activitățile vor avea loc atât în interiorul centrului, cât și în exteriorul lui, cu accent pe relațiile de comunicare interpersonale.
Capacitatea totală a centrului este de 56 locuri, urmărindu-se creșterea calității vieții pentru aproximativ 500 de persoane vârstnice, prin asigurarea accesului la servcii sociale specifice centrului de zi, în termen de 5 ani de la finalizarea proiectului.
Chiar dacă azi, 24 septembrie, a fost inaugurat acest Centru ce se dorește a fi un club al pensionarilor, acesta încă nu este deschis. Urmează demersurile pentru primirea avizelor necesare funcționării, iar în momentul în care toate aceste demersuri vor fi finalizate se va trece la darea în folosință a obiectivului.
Cine va putea beneficia de toate aceste servicii socio-medicale
Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Bistrița, Mihai Ruști, există două criterii de bază: beneficiarul să fie pensionar și să aibă domiciliul în municipiul Bistrița.
Un club al pensionarilor a funcționat, sub egida Asiociației Pensionarilor, într-o locație a municipalității din zona centrală, activitățiile acelui „club” fiind coordonate de fostul consilier local Gheorghe Sabău. Un alt loc de întâlnire și petrecere a timpului liber de către pensionari a fost (și încă este) părculețul din spatele Bisericii Sf. Ana, iar cei din zona de sus a orașului mai frecventau o locație din zona Lama, aflată la parterul unui bloc. Toate aceste locații ofereau doar o zonă de socializare în care se practicau jocuri de societate (cărți, rummy, șah, table etc.).
În municipiul Bistrița nu a existat un proiect integrat dedicat persoanelor vârstnice și total administrat de municipalitate, respectiv de Direcția de Servicii Sociale, acest Centru de zi fiind primul și unicul de acest gen din oraș.