Un singur aspect negativ extras dintr-un complex de fapte și împrejurări poate să domine o percepție generală preponderent pozitivă. Un singur minus va aduce după sine mult mai multă imagine negativă decât toate celelalte plusuri. De preferat a se evita buturuga mică, însă, din păcate, nu a fost să fie așa…
Ce are „ea” de e atât de lăudată?!
Complexul Sportiv „Unirea” din Bistrița este unul dintre cele mai frumoase și generoase din punct de vedere logistic din țară, iar asta este spusă răspicat de persoane avizate în domeniu, persoane fără nicio obligație socială, administrativă sau politică față de județ, municipiu sau oamenii de aici.
Pe lângă frumusețea și complexitatea noii săli polivalente din Wonderland-Unirea se mai adaugă factorul modern inclusiv din punct de vedere tehnic, tot complexul fiind gândit și realizat la nivel înalt european. Sportivele și mai ales tehnicienii aflați în aceste zile la Bistrița o spun cu sinceritate, fără să apeleze la diplomație sau la „noblețea” unor oaspeți bine-crescuți.
Hebert Muller, tehnicianul selecționatei Austriei la handbal feminin, român de origine, om umblat prin săli de sport pe pământul ăsta, a susținut apăsat faptul că „este INCREDIBIL ce aveți aici în această sală”.
Complexul Sportiv „Unirea” din Bistrița s-a ridicat în doi ani de zile și a costat puțin peste 27 de milioane de euro, nu 50 cum trâmbițează anumiți colegi de breaslă. Unii spun că și așa e mult. Complexul este format din sala polivalentă, terenuri anexe de fotbal, handbal și baschet, parcări și căi de acces.
Sala dispune de 3.007 locuri repartizate în două tribune în lateralele terenului și cate un rând de peluze retractabile în spatele celor două porți. În interiorul sălii există holuri generoase tapetate cu indicații legate de sectoare și locuri. Sunt puncte de alimentație publică, locuri de fumat la fiecare nivel și pe fiecare parte, un restaurant la nivelul secund în zona lojelor. În sală sunt zone speciale dedicate persoanelor cu handicap și însoțitorilor acestora, precum și o zonă dedicată mass-media.
Suprafața de joc este una de o calitate superioară, fapt confirmat de sportivele și tehnicienii prezenți la Bistrița pentru Trofeul Carpați. Sistemul video este unul inovativ în domeniu, fapt ce a făcut ca reprezentați tehnici din FRH să dorească să implementeze în premieră, la Bistrița, un sistem propriu de scoring (pe surse).
De asemenea, tot la capitolul video, sala dispune de un sistem propriu de cablaje destinate echipamentelor speciale dedicate transmisiunilor video, astfel că o televiziune care dorește să transmită în direct evenimente din această sală nu va mai fi nevoită să tragă kilometri de cabluri, fiind suficientă mufarea acestora în sistemul sălii.
Ca fapt divers, cei de la ProTV (Pro Arena) care transmit Trofeul Carpați în direct, au fost luați prin surprindere de sistemul modern al sălii și nu au venit echipați pentru „simpla” mufare în sistemul propriu al polivalentei. Tot „pe surse, se pare că reprezentanții televiziunii au bătut palma cu gazdele pentru transmiterea în direct a mai multor partide din Liga Florilor de la Bistrița (nu știți de la mine!).
Complexul are și un hotel propriu destinat sportivilor care se vor afla la Bistrița. Este vorba de 30 de camere duble care se ridică (fără să exagerez) peste nivelul de trei stele regăsit în sistemul hotelier clasic.
Presa are și ea un loc aparte, unul drăguț și primitor. O zonă de flash-interviu, o sală de conferințe, un lobby generos cu mese dedicate jurnaliștilor, zonă cu acces independent.
Și totuși, de ce nu a fost „aproape perfectul” atins, cel puțin în prima zi?!
Ei bine, momente mai puțin plăcute vor exista, căci nimic nu e perfect pe lumea asta (asta așa, să îndulcim penibilul unor situații). Sistemul de sunet, și el unul performant, a ținut neapărat să facă excepție de la rai! Evident să orice sistem tehnic este „mânat” de factorul uman, acesta fiind câteodată ori depășit, ori neputincios, sau chiar… ghinionist. Nu știu exact care din acestea au stat la baza „rușinii” pe care Bistrița a fost nevoită să o îndure joi, 29 septembrie 2022, în prima zi de funcționare a Complexului mai sus lăudat…
La momentul solemn al intonării imnurilor, căci vorbim despre un eveniment cu participare internațională, ce să vezi… Nu a funcționat sunetul! Gazdele, prin vocea președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, se jurau că au trecut prin sute de probe de sunet și nici pomeneală de ceea ce alte guri și penițe de la nivel național au spus legat de faptul că nu ar fi existat la masa de sunet imnurile statelor prezente în competiție.
Indiferent de motivele tehnice pentru care imnurile nu s-au auzit, momentele (căci au fost două) au dus în penibil. La începutul primei partide a zilei, cea dintre Serbia și Spania, sârboaicele văzând că sonorizarea a intrat în grevă au început să intoneze ele imnul drag inimilor lor. Chiar dacă penibil din puncte de vedere organizatoric, momentul a transmis o emoție aparte.
Însă ce să vezi, când a venit rândul Spaniei la intonarea imnului de stat… Spania nu are un imn cu versuri ci doar linie melodică, iar dintr-un moment ce putea avea parte de o oarecare emoție, ca în cazul sârboaicelor, penibilul s-a reinstalat. Nici flerul nu i-a ajuta pe cei care ar fi putut cumva salva situația, căci un simplu telefon care să redea imnul Spaniei și un microfon apropiat de speaker ar fi fost, probabil, un moment reparabil, cârpit dar reparat.
Culmea sunetului în noua polivalentă…
La pauza meciului dintre Spania și Serbia sunetul a funcționat perfect! Când e să te lovească karma, știe cum s-o facă. Dar…
Situația, din păcate, s-a repetat în prime-time, atunci când interesul general a crescut exponențial,. Atât fizic cât și online sau TV. Partida dintre România și Austria a fost una așteptată de fanii handbalului din întreaga țară. Telespectatori sau spectatori, toți au așteptat revenirea naționalei pe teren în noua formulă cu Florentin Pera la conducere.
În sală s-au strâns peste 2.000 de bistrițeni (deșii unele voci spun că nu erau 1.500), toți ridicați în picioare pentru intonarea imnului. Ei bine, sistemul de sunet a căzut din nou. Penibilitatea a fost acum la pătrat. Sala a rezolvat situația pentru moment cu ajutorul sportivelor căci „Deșteaptă-te române” a răsunat puternic în noua sală. Evident, emoționant! Nu același lucru s-a întâmplat în momentul intonării „Land der Berge, Land am Strome”, imnul Austriei. Sportivele erau încurcat, fâstâcite, foarte amuzate (situația le scuza râsetele)! Au cântat ele ceva acolo, dar momentul era live…
Evident, Murphy a apărut la pauză cu tot cu sunet în boxele polivalentei. Mai mult, după partidă, tocmai în momentele declarațiilor de presă, „Deșteaptă-te române” a răsunat la maxim acoperind spusele selecționerului Pera aflat în fața camerelor și a microfoanelor.
Hai la sală!
Urmează încă două zile de regal handbalistic la Bistrița. Nu am vorbit nimic de handbal în această epistolă, o s-o fac la sfârșitul turneului. Spania a pierdut în prima zi în fața Serbiei, iar România a terminat la egalitate cu Austria. Urmează Spania – Austria și România – Serbia (vineri, 30 septembrie), și Austria – Serbia, România – Spania (sâmbătă, 1 octombrie).
Haideți la Sală! Bilete se găsesc și la fața locului. Aș vrea să vă promit că nu vom mai avea parte de „surprize”, dar asta nu o poate face nimeni. Putem însă să ne bucurăm de handbal la nivel înalt, putem să ne susținem echipa națională și să ne bucurăm de o sală lăudată și ultra-lăudată pe bune, fără exagerări. Poate îi vine și sunetului mintea la cap…