Subiectul legat de averile grănicerești este unul tăvălit și întors pe fiecare față mai ceva decât fânul cosit dintr-o ogradă. Cât de mari sunt, ale cui, cine are interese și cât de politică este toată tărășenia sunt prisme prin care se privesc, mai mult sau mai puțin interesat, aspectele legate de aceste averi. Însă adevărul istoric poate fi privit doar dintr-un singur unghi, cel al faptelor transpuse în documente.
Și unde altundeva am putea găsi fără tăgadă aceste scripte decât în arhive, în acele arhive oficiale care pecetluiesc istoria fără romanțare, fără pasiuni și mai ales fără interese?
Prajituracupiper.ro dă startul unei serii de emisiuni și articole în care încercăm să descifrăm istoria privind documente. În acest sens am „bătut palma” cu cu una dintre cele mai comunicative doamne din administrația locală, dr. Cornelia Vlașin, șefa Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, o persoană care, de la preluarea instituției, a reușit nu numai să facă cunoscută „firma” ci și să atragă priviri către izvorul destul de generos al Arhivelor prin organizarea unor evenimente inedite și, evident, deschiderea către publicul larg.
Pentru luna iulie am ales ca subiect de discuții Averile Grănicerești, un subiect ajuns inclusiv pe mesele magistraților. Care sunt acestea, cât de importante sunt pentru comunitatea grănicerească, unde se află ele, care sunt evidențele istorice, toate au răspunsuri obiective în materialul de mai jos: