Poveștile Arhivelor sunt liantul dintre realiatea istorică exprimată prin înscrisurile documentelor, repectiv izvoarele istorice, și legendele mai mult sau mai puțin urbane ale unor perioade din frumoasa noastră istorie locală.
Luna august este cea care „găzduia” unul dintre principalele evenimente de peste an din vechiul burg medieval al Bistriței. Organizarea pentru prima dată a Marelui Târg la Bistrița a fost momentul în care burgul prinde avântul dezvoltării pe aproape toate palierele. Când a fost primit acest drept de către cetate, care era perioada de manifestare al celui mai așteptat eveniment laic al orașului și mai ales care este legătura dintre eveniment și stema Bistriței, cea cu struț și potcoavă, toate aceste povești le regăsiți în episodul 2 al Poveștilor Arhivelor.
Dr. Cornelia Vlașin, șefa serviciului Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, ne vorbește din documente despre însemnătatea organizării unui astfel de târg în epoca înfloririi Transilvaniei medievale, legăturile dintre drepturile acordate burgului și dezvoltarea socio-economico-politică a acestuia, dar și cine au fost cei care, prin influența lor, au făcut din Bistrița una dintre cele șapte cetăți principale ale Transilvaniei.
Iancu de Hunedoara, Matei Corvin, Petru Rareș și Mihai Viteazu sunt doar câteva nume care și-au pus amprenta, într-un fel sau altul, asupra evoluției sau involuției burgului, însă doar unul dintre aceștia „beneficiază” de recunoștința noastră.
Struțul atât de contestat are o poveste interesantă, legată și ea de considerația și drepturile primite de bistrițeni în perioada Marelui Târg, însă și această poveste a avut de suferit în zilele noastre, atunci când s-a încercat scoaterea în evidență a unui fapt istoric.
Toate aceste povești le puteți asculta detaliate în materialul video de mai jos, dar le puteți și cerceta la fața locului, căci Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud își vor deschide porțile în mod constant, în fiecare zi de vineri de la începutul fiecărei luni!