În urmă cu 12 ani primii clienți ai Băilor Figa trecea pragul deja uimiți de ce vedeau. Asta după ce zona a fost total schimbată la față, căci acolo unde o cireadă de bivoli se scăldau în nămol, azi se află una dintre cele mai căutate băi din Ardeal!
Povestea Băilor Figa a început înainte de anul 2010 și se înscrie în strategia administrației locale în ceea ce privește dezvoltarea locală. Pe scut, este vorba de a visa viitorul în prezent, cu mult curaj, viziune și mai ales pragmatism.
Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean, venea în urmă cu 14 ani cu această viziune legată de dezvoltarea pe termen scurt, mediu și lung a zonei, a orașului de pe Someș, având ca epicentru o scăldătoare de bivoli aflată între localitatea Beclean și cartierul Figa.
Asta privind retrospectiv, căci acum, după 14 ani, trecutul apropiat este amintit ca prin ceață, prezentul încă face ochii cât cepele noilor privitori (sau mai ales scepticilor), iar viitorul de naște încrezător, fără îndoieli, fără dubii…
Băile Figa azi reprezintă un punct de reper în ceea ce înseamnă administrație locală. Dovadă stă interesul „finanțatorilor” în a se lăuda ei cu euroii aprobați. Atât Uniunea Europeană, cât și Consiliul European dau exemplu de bune practici tocmai Becleanul, un orășel fără mari perspective în urmă cu 20 de ani, atunci când România se afla în plic proces de dezmembrare urbană, fiind cunoscute procedurile de vânzare „la bucată” a ceea ce a mai rămas din oprirea „construcției socialismului”.
Becleanul a tras frâna de mână în acest sens, a întors foaia regresului socio-economic și a început să viseze cu visele transpuse pe hârtie, transformate în proiecte. România încă nu era intrată în UE când Becleanul a pus mâna deja pe bani! Pe bani europeni, pe fonduri de preaderare. Așa s-a născut Figa, așa a început povestea micului oraș de pe Someș care a refuzat să nu viseze pragmatic.
Azi, la o lună după ce s-a dat starul celui de-al 14-lea sezon estival, Băile Figa contabilizează peste 50.000 de turiști (fără a calcula gratuitățile, căci există și această posibilitate) dornici de relaxare, de a petrece timpul liber.
Într-o simplă zi din timpul săptămânii se regăsesc peste 1.000 de turiști, poate chiar dublu în aceste momente caniculare, un număr care ar da senzația de aglomerare. Nu este așa, căci Băile Figa sunt destul de generoase, atât ca spații de plajă, cât și ca bazine sau agrement. Băile de nămol au „targetul” propriu, la fel bazinele cu apă sărată. Tinerii, care contrar opiniei unora dintre noi se află în număr foarte mare la Băile Figa, au locurile lor, bazinele lor, toboganele lor. La capitolul tobogane nu se duce lipsă de infrastructură fiind trei zone cu astfel de dotări, iar dacă ajungem la capitole de genul „cel mai…” atunci putem să lăudăm toboganul cu cea mai înaltă și lungă cădere.
Zonele de plajă sunt bine și strategic amplasate, curate și spațioase. Zona de food este și ea mare și diversă, astfel că nu trebuie să părăsești zona pentru mâncare sau băuturi, cu o ofertă diversificată și prețuri cu obraz subțire.
Mai mult decât atât, dacă vrei să diversifici programul, Complexul Legacy aflat în interiorul Băilor este la dispoziția oricui. Lângă clădirea futuristă a „moștenirii” (Legacy) se află Centrul de zi destinat persoanelor ce necesită recuperare medicală, acest centru fiind proaspăt inaugurat și dotat la standarde internaționale, cu tot ceea ce trebuie într-un astfel de centru european!
Copiii sunt cei mai câștigați din toată „afacerea”, căci beneficiază de cel mai extins spațiu de joacă în aer liber, iar toată zona centrală a Băilor le stă la dispoziție pentru bălăceală, acolo fiind amplasate bazinele speciale pentru copii și deja celebrul „râu leneș”.
Un alt „amănunt” interesant pe care îl puteți regăsi la Figa sunt deja celebrele băi de aerosoli, un unicat în arealul băilor de acest gen din zonă, un model „împrumutat” de la parteneri polonezi, înfrățiți cu Becleanul.
Satul de vacanță conferă zonei o imagine de… vacanță. Elementul privat a fost cooptat și pe bune integrat în toată această poveste a Băilor Figa. Aici putem vedea în imagini cum arată un parteneriat public-privat, un joc de cuvinte regăsit (doar) pe buzele multor edili.
În imediata apropiere a Băilor Figa, la intrarea dinspre Beclean, se află noul cartier Podierei, un cartier născut tot în „era” Băilor Figa. Aici s-a dezvoltat o mică comunitate care e în strânsă legătură cu Băile Figa. Urbanismul zonei este unul care poate fi dat exemplu, la rândul lui, altor edili pierduți în ideea de urbanism. Tot ce s-a construit acolo (pe parcele primite în concesiune de la administrația locală Beclean) s-a construit având la bază un număr de proiecte disponibile doritorilor, astfel că zona arată ordonat, fără monstruozități și kitschuri.
Administrația locală știe că Băile Figa se pot exploata și din alte puncte de vedere, cum ar fi cele culturale sau sportive, căci tot în arealul Băilor Figa au loc diverse evenimente cu tematici diferite, dar cui integrare în spațiul respectiv. Festivalul Celtic Transilvania sau concursurile și demonstrațiile hipice de la Herghelia Beclean sunt doar două exemple.
Dacă Băile Figa s-au născut prin a visa viitorul în prezent, ei bine… visul continuă, căci urmează implementarea unui proiect ce ne va tăia respirația: Grădina Urbană Transilvană, un proiect adorat de UE, copt în laboratoarele administrative ale Becleanului.
Nicolae Moldovan este un primar care tace și face. Vorbește doar întrebat și în special după ce are ce arăta. A vorbit și înainte, dar nu a fost crezut. Unii l-a acuzat de populism fantasmagoric, alți doar râdeau. Acum, povestea continuă și va continua atâta timp cât la Beclean se visează în prezent pentru viitor.