Unul din capitolele aflate pe ordinea de zi a actualei administrații locale este cerșetoria și eradicarea acesteia, temă aflată în discuție încă din campania electorală.
Primarul Ioan Turc a făcut atunci o promisiune legată de diminuarea numărului de cereșetori la maxim, fiind dat inclusiv un termen până când va rezolva această problemă, fiind vorba de sfârșitul anului 2020.
Nu a fost să fie așa din cel puțin două motive, după cum susține chiar edilul. Unul dintre acestea a fost legat de timpul prea scurt de la „înscăunare”, procedurile de instalare în funcție fiind mult împinse după data anunțării rezultatelor electoare, iar cele trei luni în care trebuia noua administrație să funcționeze până la sfârșitul anului s-au transformat în 90 de zile.
Al doilea motiv a fost legat de imposibilitatea inițierii acțiunii din cauza statului Poliției Locale de la acea vreme, instituția fiind subordonată Poliției Naționale, fiind parte a măsurilor pandemice.
În această situație, programul de eradicare al cerșetoriei în municipiul Bistrița s-a decalat. Conform declarațiilor lui Ioan Turc, începând din data de 23 aprilie 2021, după revenirea Poliției Locale în subordinea Primăriei, au fost identificate 91 de persoane adulte, 39 de bărbabți și 52 de femei, precum și un număr de 61 de minori care cerșeau prin munciupiu.
Pentru 26 de bărbați și 39 de femei au fost aplicate amenzi contravenționale, iar o persoană a fost internată la psihiatrie. Dintre minorii identificați, 15 au fost preluați în regim de urgență de către DGASPC BN cu suspendarea drepturilor părintești în cazul părinților care își trimiteau copiii la cerșit.
„Am anunțat foarte limpede, foarte clar, încă din campania electorală, faptul că nu voi tolera practicarea cerșetoriei în oraș. Chiar dacă unele măsuri sunt dure, cum ar fi suspendarea drepturilor părintești sau chiar decăderea din aceste drepturi, nu este nimic mai trist pe lumea asta decât să vezi copii exploatați într-o asemenea măsură și să fie făcuți din oameni neoameni de propriii părinți. Este mult mai bine pentru ei să fie instituționalizați, să primească o educație. E drept că într-un sistem instituționalizat afecțiunea nu dă pe dinafară, însă nici în cazul părinților care-și exploatează copii nu putem vorbi de afecțiune”, a declarat Ioan Turc într-o conferință de presă.
Primăria Bistrița va începe o campanie de conștientizare pentru ca cetățenii să nu mai încurajeze cerșitul prin oferirea de bani, iar campania administrativă întreprinsă de direcțiile municipiului, Direcția Socială și Poliția Locală va continua inclusiv prin depunerea și demamarea unor proiecte cu finanțare europeană cu adresabilitate pentru categoriile vulnerabile.
„Îi rog pe bistrițeni să fie partenerii administrației în efortul de a eradica cerșetoria. Bistrițenii trebuie să înțeleagă că banii noștri nu îi ajută pe cerșetori, începând cu mine, că și eu fac parte din cei care au dat bani cerșetorilor. Pe mine mă cunosc cerșetorii după nume, mă strigă pe stradă, dar nu asta este soluția”, a mai precizat Turc.