Dezvoltarea sectorului dedicat sănătății în județul Bistrița-Năsăud a fost și încă este un vis nebun, dar al naibii de frumos și necesar, al cel puțin două personaje: Emil Radu Moldovan și Gabriel Lazany! Există mult hate pe marginea acestor două nume, însă dincolo de disputele online și comentariile aferente rămân faptele și realitatea…
Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost redat cetățenilor județului ca un ansamblu al grijei, responsabilității, profesionalismului și umanității prin investițiile făcute în ultimii ani. Se cunosc deja minunile făcute în această unitate spitalicească, pornind de la asigurarea unor condiții mai mult decât decente, construirea efectivă a unor secții, investiții în tehnică medicală de ultimă oră și mai ales atragerea personalului de specialitate, tânăr, și până la conceperea proiectelor ce vizează edificarea unui corp nou care să includă specialități care lipsesc din peisajul medical local.
În acest moment se lucrează de cu zor la finalizarea proiectelor ce vizează secțiile exterioare ale SJU, respectiv Spitalul de pe Alba-Iulia și cel de pe Ghinzii, se caută soluții pentru finanțarea unor lucrări la Secția de psihiatrie și cea de recuperare (Krone), e pe ultima sută de metri modernizarea UPU, una dintre cele mai spectaculoase investiții la care se adaugă și heliportul de pe platforma superioară a instituției, acreditarea acestuia urmând să fie emisă în cel mai scurt timp.
Ei bine, forurile ce dețin comanda, respectiv conducerea SJUB și Consiliul Județean, au hotărât să facă următorul pas în ceea ce privește creșterea nivelului actului medical local prin înființarea unei extensii universitare la Bistrița. Cu alte cuvinte, dacă în trecut studenții slabi erau amenințați (mai în glumă, mai în serios) cu repartiția la Bistrița, acum au început diligențele pentru a aduce școlarizarea la Bistrița.
Conform timponline.ro, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat un protocol privind colaborarea dintre Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și Județul Bistrița-Năsăud, prin Consiliul Județean și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, în vederea dezvoltării procesului de învățământ superior medical.
”Cred că am făcut un lucru foarte bun pentru concetățenii noștri. În urma acestui parteneriat, vom face împreună demersurile legale pentru acreditarea unei extensii a UMF la Bistrița și sper să poată fi autorizată până la începerea anului universitar 2022-2023, pentru că este o documentație stufoasă și complexă. În urma acestui protocol, se va înființa pentru început o școală de asistente medicale și vom face demersurile necesare ca Spitalul Județean de Urgență Bistrița să devină spital clinic județean de urgență, lucru care va crește finanțarea per capita pentru spital decontată de CAS, deci un venit suplimentar care va crește calitatea serviciilor”, a spus președintele CJ Radu Moldovan, preluat de sursa citată.
Acesta a mai precizat că, prin colaborarea cu UMF Târgu Mureș, medicii de la SJU Bistrița care vor dori să îmbrățișeze o carieră universitară își vor putea desfășura și acolo studiile doctorale și apoi să devină cadre didactice universitare. Totodată, parteneriatul va da posibilitatea celor de la SJU Bistrița să participe la toate congresele și manifestările de specialitate.
Astfel, pe lângă extensiile deja existente la Bistrița, cea a UBB și a UTCN, vom avea și o extensie a UMF Tg. Mureș, o adevărată școală a medicilor, recunoscută în toată țara.