Te doare mintea și sufletul când vezi câtă indoleță mișună în administrație! Un joc nebun al haosului are loc aproape în fiecare zi în meandrele administrative locale, însă această mișcare browniană a incompetenței afectează sute, poate mii de persoane. Aparatului administrativ nici că-i pasă, până la urmă este doar un „aparat”, la ce i-ar păsa…
Pandemia ce macină Pământul de mai bine de un an și jumătate face victime nevinovate nu doar prin acțiunea fiziologică a virusului, ci și prin manipularea haotică a unor măsuri de „prevenție”. Mai nou, limitarea unor drepturi și activități civice se face în urma calculului unui anumit indice legat de infectarea populației dintr-o anumită zonă, într-un anumit interval de timp.
Valul patru al acestei pandemii ar fi trebuit să fie unul mult mai lejer „administrat” având în vedere experiența acumulată de-a lungul celorlalte trei valuri. Însă asta se poate afirma doar acolo unde există interes real și mai ales competență administrativă, căci de acolo se împute treaba.
Municipiul Bistrița se află în aceste zile pe „muchia” cifrei de 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce aduce o serie de restricții către populație. Problema este legată de comunicare de această dată, căci lispa acesteia poate să nască monștrii.
În acest weekend la Bistrița sunt programate o serie de evenimente publice și private, evenimente pregătite poate și cu un an în urmă și care implică anumite investiții din partea celor ce le organizează. Un astfel de eveniment este și WTF Pilgrimage Day2, programat pentru zilele de 17 și 18 septembrie, inițial în Wonderland, la baza pârtiei de schi.
Începând de luni, 13 septembrie, rata infectărilor a început să crească, astfel că, conform estimărilor, Bistrița ar fi intrat în zona de 3 la mie în acest weekend. Având în vedere acest fapt, organizatorii evenimentului au avut de ales în a muta evenimentul în altă parte sau în a-l anula.
Ei bine, vaianta anulării nu a fost cea preferată de organizatori, astfel că aceștia au încercat mutarea evenimentului în altă locație, de exemplu Livezile. Nu înainte de a cere totuși un aviz pentru locația inițială.
În cadrul ședinței de avizare a evenimentului care a avut loc la sediul Primăriei la data de 15 septembrie s-a discutat aspectul legat de interzicerea evenimentelor de tipul concertelor în aer liber dacă rata infectărilor trece de 3 la mie. Comisia de avizare, formată din viceprimar, șeful poliției locale și adjunctul acestuia, șeful SVSU precum și reprezentanți ai jandarmeriei și poliției, a dat o rezoluție „simplă”: dacă la data desfășurării evenimentului rata de infectare trece de 3 la mie, sorry, nu e voie, în rest evenimentul a primit aviz favorabil.
Cu alte cuvinte, organizatorii au primit undă verde, însă niciul dintre cei prezenți nu a putut spune de la ce data vor intra în vigoare restricțiile, având în vedere faptul că la data ședinței cu pricina rata de infectare era de 2,90 la mie, asta fiind în ziua de miercuri. Adică se poate organiza, dar dacă într-una din zilele evenimentului se constată depășirea ratei de 3 la mie, vă închidem instant!
Ei bine, niciunul dintre cei prezenți nu a binevoit să ia legătura cu conducerea CJSU (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență), cei care dau verdictul final în ceea ce privește instaurarea restricțiilor și mai ales data de intrare în vigoare a acestora.
A fost mai simplu și mai lejer pentru ei să arunce un aviz favorabil „sub rezerva” a ceva de care nu aveau habar, dar puteau afla printr-un simplu telefon adresat spre exemplu prefectului.
Organizatorii evenimentului și-au luat în calcul posibilitatea interzicerii desfășurării acțiunii și au început demersurile pentru noua locație. Fără un răspuns clar din partea autorităților, aceștia nu au putut risca întreg evenimentul, însă ce să vezi?
Prefectul declară că indiferent de momentul atingerii pragului de 3 la mie, restricțiile se intoduc doar de luni, 20 septembrie! Adică evenimentul programat în Wonderland putea să se țină fără probleme în locația respectivă, fără să se mai efectueze o altă serie de cheltuieli inutile.
Având în vedere experiența celorlalte valuri pandemice în care trecerea de la un nivel de restricție la altul, mai ales atunci când riscul de depășire al pragului se îndrepta către sfârșitul de săptămână, se făcea după weekend, adresăm două întrebări următorilor: Călin Stan – viceprimar, Florin Frandeș – șeful poliției locale, Ovidiu Gabrian – adjunct poliția locală, Irinel Rad – șef SVSU, reprezentanților jandarmeriei și poliției municipale:
Considerați lipsa dumneavoastră de celeritate, profesionalism și bună-voință ca o expunere a incompetenței? Să vă ascundeți deciziile în spatele unor prevederi legale fără să faceți cel mai mic efort de a afla și punerea lor în practică, nu este tot un exemplu clar de lipsă de profesionalism?
În locul organizatorilor v-aș da în judecată și aș cere despăgubiri toate costurile legate de mutarea evenimentului, dar și pierderile suportate din același motiv!