„S-a scris istorie la Bistrița!” – este titlul cel mai des întâlnit în publicațiile locale și naționale dar, ce să vezi, și în cele internaționale de profil:
CS Gloria 2018 had a dream debut at home in Europe’s top-flight competition – titrează ehfcl.eurohandball.com.
Care e, totuși, „baiul” cu scrisul istoriei, devenit apropape „isteric”?! Niciunul, căci efectiv asta se întâmplă! S-o luăm încetuc cu treabă bună, vorba altor bistrițeni de la iarba Fiarelor…
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud este una dintre cele mai tinere echipe de handbal feminin de pe firmamentul acestui sport devenit unul de referință în România și Europa. Istoria, căci despre ea e vorba, a început să se scrie încă din primele sezoane ale noului club în Liga Florilor, căci atunci vin și primele rezultate: medalie de bronz și calificare în EHF Europe League.
De ce musai „se scrie istorie” încă de atunci? Pentru că orice punct mai înalt decât ce ai făcut/atins până în acel moment exact asta înseamnă! Și Gloria 2018 asta a făcut pas cu pas, așa cum se „scrie istoria”: a debutat în prima ligă, a ajuns pe podium, a jucat într-o competiție europeană, a reușit să iasă din grupe, ulterior reușind să joace și finala acesteia, s-a impus în campionatul intern în primele patru echipe (putem spune liniștiți primele trei) a performat și în Cupa României și în Supercupă, iar acum joacă în EHF Champions League (pentru prima dată la doar șase ani de la înființare), ceea ce e de-a dreptul istoric!
Ei bine, scrisul acesta al istoriei mai are câteva valențe, sau mai bine zis capitole, căci există și acele ambiții pe care, dacă le atingi, fac și ele parte din „istorie”. După ce s-a reușit înfrângerea Rapidului, echipa cu care ne războim de ceva vreme pentru locul secund în Liga Florilor, evident că următorul „hop istoric” a devenit câștigarea meciurilor împotriva celei mai titrate echipe românești din ultima perioadă, campioana absolută a României – CSM București!
De-a lungul „istoriei” întâlnirilor dintre Gloria și CSM au existat „speranțe”. Și cam atât. A fost aproape de îndeplinirea „task-ului” când prin 2018-2019 s-a reușit un egal în deplasare, acasă la CSM, însă nicio victorie, ceea ce devenea deja foarte frustrant. CSM-ul intra pe teren întotdeauna de pe poziția de echipă favorită, de multe ori această presiune resimțindu-se în rândul sportivelor îmbrăcate în roșu și negru.
Nu de puține ori Gloria juca cu teamă și resemnare aceste partide, pierdute încă dinaintea primului fluier al arbitrilor. Toate acestea însă trebuiau să se schimbe la un moment dat, căci un astfel de „target” nu se poate atinge altfel. Cu alte cuvinte… trebuia să se scrie istorie și la acest capitol!
Sezonul 2024-2025 a început în forță pentru Pera&Co. Supercupa României ne-a arătat deja o evoluție cel puțin la nivel de mental al echipei. Înfrângerea dureroasă suferită de Rapid a fost primul semn, iar finala contra CSM-ului a fost următorul, căci Gloria a fost doar la un sigur gol distanță de a „scrie istoria” mai repede. Dar, fiecare lucru se face pas cu pas, vorba unui clasic în viață…
Toate acestea au fost semne pe care CSM-ul nu le-au citit, sau dacă le-au citit le-au și ignorat. Astfel că sâmbătă, 7 septembrie 2024, „istoria continuă să se scrie la Bistrița”, căci aroganța se plătește, dacă există destul curaj, determinare și voință. Și au fost…
Atât Emily Arntzen cât și Helle Thomsen au declarat, după meci, că scorul și victoria gazdelor este o consecintă a jocului slab făcut de CSM: „Am greșit și ele ne-au pedepsit!” – măcar și-au recunoscut aroganța. Fără nicio legătură cu aroganța, la conferința de presă de după partidă au fost prezente cele două doamne menționate mai sus. Cristina Neagu nu.
Ei bine, victoria este cu atât mai ducle căci ea a venit în cea mai importantă confruntare intercluburi: EHF Champions League! Tot „istoric” vorbind este pentru prima dată când două echipe românești se întâlnesc în grupele competiției, fiind vorba de CSM București și CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud. A treia echipă ce reprezintă România, Rapid București, joacă în cealaltă grupă a competiției.
Partida în sine a fost una de răsunet, site-ul oficial al competiției titrând: Drean Debut for Gloria – The EHF Champions League Women threw off with the Romanian derby in Round 1, leaving CSM Bucuresti disappointed in Bistrița’s Teraplast Arena following a massive performance by CS Gloria 2018 BN’s goalkeeper Renata De Arruda
Da! De Arruda! Renata a reușit să scrie și ea „istorie” în EHF CL cu cele 15 intervenții și un procentaj de 42%, cifre impresionante chiar și pentru acest nivel (Sandra Toft a reușit ” 12)! Renata a fost peste Moreschi, colega sa titulară a naționalei Braziliei, care a făcut senzație la Olimpiadă (adică a scris și ea istorie).
Dacă e să alegem o jucătoarede câmp ca MVP din cele îmbrăcate în însemnele Gloriei ar fi mai greu, căci, așa cum declara și Florentin Pera la finalul partidei, „a fost un joc de echipă”. Totuși, nu pot să nu o pomenesc pe Fujita, căci prezic eu că nipona va „scrie istorie” la Bistrița. Mai este și al optulea jucător… publicul! Unul de cinci stele, cu o galerie – Peluza Albastră – pe post de dirijor al orchestrei de 3.000 de spectatori!
În cealaltă parte… Elizabeth Omoregie (cunoscută ca jucătoarea cu cele mai multe ratări/partidă) a înscris aproape din orice poziție: nouă goluri – iar asta spune tot! Arntzen a reușit cinci goluri, iar Neagu – vedeta echipei – patru, toate în prima repriză. În partea secundă nu a mai fost văzută, fiind probabil prea… afectată de ceea ce se întâmplă pe teren.
Pentru Gloria au înscris: Asuka Fujita – 6, Valeriia Kirdiasheva – 6, Sayna Mbengue – 6, Danila Patricia So Delgado Pinto – 3, Dagmara Nocun – 3, Tamires Morena De Araujo Frossard – 2, Gnonsiane Niombla – 2, Greta Kacsor – 1, Renata Lais De Arruda – 1.
Pentru CSM București au înscris: Omoregie 9, Arntzen 5, Neagu 4, Kobylinska 2, Smits 2, Friis 1, Dindiligan 1, Ostergaard 1, Pintea 1.
Scor final pentru… istorie: CS Gloria 2018 – CSM București: 30 – 26!
PS: Istoria încă se scrie. Toată lumea e conștientă (sper) că acest rezultat istoric va trebui să se repete pentru a continua să se scrie istorie. Acest rezultat are și reversul medaliei, căci obligă și pune o presiune mai mare. Nu este un sezon ușor deloc. Este cel mai greu sezon din istorie și este nevoie în continuare de un Pera istoric și o ECHIPĂ istorică!