Ne-a amenințat cu această carte încă de la inaugurarea Punctului Gastronomic Local din Tiha Bîrgăului, ea, Elena Rus-Petrovan, Chef Elena din Deal! S-a ținut de cuvânt, mai mult, a deconspirat și rețeta celebrelor clătite în lapte de pasăre, unul dintre elementele forte ale PGL-ului.
Elena Rus Petrovan, cunoscută ca Elena din Deal, și-a deschis în 2021 primul punct gastronomic local din Bistrița-Năsăud destinat publicului larg. A fost deschizătoare de drumuri și mentor de trend în ceea ce privește gastronomia locală, în prezent fiind deschise peste 20 de PGL-uri în același județ.
Chef Elena face parte dintr-o poveste gastronomică inedită și faină a Porții Transilvaniei, denumirea județului Bistrița-Năsăud din punct de vedere turistic. Povestea mai include alți chefi talentați și cu gust, din care amintesc doar pe Chef Nina Rus și Chef Honoria Rațiu. De ce zic „poveste gastronomică”? Deoarece, dincolo de gustul pe care îl regăsești în blidele PGL-urilor locale se ascunde o poveste unică, autentică, arhaică, autohtonă și emoționantă.
Elena Rus a reușit să transpună, din punctul ei de vedere și simțire, această poveste, pornind exact de acolo de unde a izvorât pasiunea, talentul, gustul și priceperea ei: de la Mamabună, idolul și insiprația celei pe care azi o numim Chef Elena din Deal.
Cartea „Eu și Mamabună” exact asta face, aduce poveste bucatelor cu emoțiile și parfumul inițial, cu sloavele și simplitatea bunicii Elenei. Rețetele pe care Elena din Deal le-a publicat sunt în marea lor majoritate ale unor bucate simple, dar ale căror gusturi impresionează.
Atenție! Nu este o carte de bucate tipică. Nu o să regăsiți, de exemplu gramaje – dex-ul, chimia și baza bucătăriei moderne. O să vă întâlniți cu măsuri de genul „nici pre mult, nici pre puțîn” sau „cât iei cu tri dejete”. Rețetele devoalate de Elena fac parte din traseul ciclic culinar dintr-o gospodărie de pe Valea Bîrgăului, de la Paște la Crăciun și din Crăciun în Paște, acestea fiind și marile sărbători creștine ce erau musai de punctat așa cum se cuvine pe mese.
Ziua de 23 octombrie a fost aleasă ca zi de lansare a acestei cărți inedite de bucate. Nu a fost aleasă la întâmplare, fiind chiar ziua de naștere a chef-ului bîrgăuan. Elena a ținut neapărat să se întâmple de ziua ei acest eveniment tocmai pentru a cinsti memoria bunicii sale și, de data aceasta, să facă ea un cadou prietenilor și familiei în memoria lu Mamabună!
Oaspeții i-au călcat pragul bucuroși de invitație, dar ce spun eu prag căci grădina cu view superb a fost cea mai bună gazdă. Soarele și-a făcut datoria față de Elena și și-a trimis cele mai călduroase raze. Bucatele au fost din belșug, exact așa cum, cu încăpățânarea-i cunoscută, numai Elena știe să se pregătească.
Mizilicuri asezonate cu celebra plăcintă cu brânză a la Elena din Deal. Foietaj cu ciuperci, slănină, zacuscă de vreo tri feluri, pastă de jumeri proaspătă, chifteluțe în sos mișto, o altă plăcintă cu carne (după care s-au inspirat italienii când au inventat pizza), caș, brânză, șorici, cârnați, papă-n groștior, mai o roșie, o ceapă, una-două jumeri…
Mai un foietaj cu cremă de urdă și vișine de-ți lasă gura apă – spaima apometrelor! Gogoșile bătrânești presărate cu țucăr praf, coșulețe și cornulețe, clătite cu ciocolată albă-ciocolată neagră, de zici că inclusiv Custurica s-a inspirat îmbucând de la Elena. Apoi… the masterpiece, coup de foudre pentru ORICINE: clătitele în lapte de pasăre, fructate sau nu!
Stați, că nu e gata… că vin cărnoasele, carevasăzică baza: sarmale cu carne, nuci și păsat, friptura bunicii, ied în jântuit, piept de porc umplut, coaste, stop joc! Pauză de vișinată. Sau proseco cu mărgeluțe…
Vai, dar stați că mai avem… supa cremă de ceapă, zama de vițel, zama de burece pe care nimic n-o mai întrece!
În fine, cireașa de pe tortul evenimentului au fost ai noștri „greierași” Paul Gogancea și Sorin Borzos, responsabili cu siesta muzicală.
Dincolo de toate aceste bunătăți au fost toți cei prezenți, căci altfel nu au rost celelalte. Elena Rus știe asta. Poate de la Mamabună.
Săru-mâna pentru masă!
Săru-mana pentru carte!
Săru-mana pentru tine!
P.S. Cartea a apărut în tiraj limitat, însă în curând va vedea și lumina tiparului. Cei interesați vor putea achiziționa „comoara” de la Punctul Gastronomic Local Elena din Deal, Tiha-Bîrgăului, cel mai probabil în vreo doua-trei săptămâni.