O realitate dureroasă despre modul în care unii respectă curățenia și mediul înconjurător.
Imaginea dezolantă din jurul platformei de colectare a deșeurilor reciclabile de pe str. Aerodromului, ne arată modul în care unele persoane nu vor să se gândească la viitorul copiilor și la curățenia din orașul nostru.
O parte din deșeurile abandonate în jurul acestor platforme de colectare sunt reciclabile și valorificabile – carton, peturi, doze de aluminiu – dar acești oameni continuă să nu colecteze selectiv această resursă. Mai mult decât atât, din păcate, în foarte multe containere de colectare a deșeurilor reciclabile, găsim și deșeuri reziduale, care contamineaza deșeurile reciclabile, facându-le nevalorificabile.
Dacă vrem să menținem taxele de salubrizare la un nivel scăzut trebuie să fim responsabili, să colectăm selectiv, SĂ LE PUNEM PE TOATE LA LOCUL LOR!
În prezent, județul Bistrița-Năsăud are printre cele mai reduse taxe de salubrizare din Transilvania – 6,6 lei / persoană / lună în mediul rural și 11,5 lei / persoană / lună în mediul urban, alte municipii taxând mult mai scump aceste servicii de salubritate:
Cluj-Napoca – 14,43 lei / persoană / lună;
Oradea – 17 lei / persoană / lună pentru zona de blocuri și 13 lei / persoană / lună la zona de case (2 goliri de pubelă neagră / lună);
Brașov – 14,7 lei / persoană / lună;
Alba-Iulia – 13,67 lei / persoană / lună;
Soluția pentru rezolvarea acestei situații este implementarea cât mai rapidă a colectării deșeurilor la poarta casei pe 4 fracții distincte – hârtie / carton, plastic / metal, sticlă și deșeuri menajere – pentru zonele de case și desființarea acestor platforme de semi-îngropate din zonele de case.
Orice efort ar face autoritățile publice locale și operatorii de salubritate, nu vor avea succes fără responsabilitatea cetățenilor și fără efortul acestora de a colecta selectiv deșeurile reciclabile pentru a putea fi valorificate.
Supercom a igienizat această zonă în cursul acestei dimineți. Oare cât va rămâne curată?