Francezii, austriecii sau elvețienii, italienii, cehii, croații, irlandezii sau englezii, toți se mândresc cu ale lor castele mirobolante, obiective exploatate turistic la nivel de cel puțin patru stele. România nu duce lipsă de astfel de obiective, însă e cam greu cu urnitul în a le pune la punct și apoi exploatate turistic.
Bistrița-Năsăud se vrea un loc de poveste. Culmea e că aici, în Poarta Transilvaniei, chiar există locuri de basm, înzestrate atât natural cât și arhitectural. Castelul Teleki de la Posmuș este cel mai clar exemplu în acest sens, fiind și un exemplu de renaștere a unui obiectiv, dar și a unei zone căzute în mocirla și praful dezinteresului și a uitării.
Oricâte vorbe de ocară și-ar lua Radu Moldovan, un pesedist la care mulți oamenii de dreapta se uită cu ocara propriei neputințe, merită măcar punctual felicitat pentru inițiativele sale și ale echipei pe care o diriguiește.
O astfel de inițiativă, deloc singulară, este cea de a readuce la viață unul dintre cele mai frumoase locuri ale județului, Valea Șieului, prin reabilitarea Castelului Teleki de la Posmuș. Clădirea, o bijuterie a stilului baroc, a avut de suferit din cauze naturale, dar și din princina unui incendiu pe la 1832. Comunitatea a salvat atunci castelul grofului Teleki, însă comuniștii și-au pus și ei „amprenta” asupra clădirii, inclusiv blazonul familiei fiind îngropat” în pereți.
De mai multe incendii a „avut parte” și stejarul secular din curtea exterioară a castelului, un stejar care a depășit venerabila vârstă de 600 de ani, fiind al doilea ca „senectute” după mai celebrul stejar de la Borzești.
Efortul financiar pentru reabilitarea acestui obiectiv se învârte în jurul sumei de 5 milioane de euro, bani europeni. După finalizarea lucrărilor, castelul va intra în circuitulturistic, dar nu numai:
”Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural unde se vor regăsi ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri”, a precizat Mihaela Ivan, consiler al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
De ce ar putea Castelul Teleki să fie un punct terminus pentru turismul din Poarta Transilvaniei?
Pentru că amplasearea acestuia este la confluența a două mari rute turistice ce vor prinde în viitorul apropiat. Este vorba de cel mai spectaculos și important traseu din România, Via Transilvanica, drumul care unește având o porțiune care străbate tocmai zona Posmușului și atinge poarta castelului.
Cel de-al doilea itinerariu important al județului este Drumul Vinului, Castelul Teleki fiind poziționat între Jelna și Teaca, două locații importante în economia viticolă și mai ales turistico-viticolă a regiunii.
De altfel, de la Castelul Teleki se va da startul, pe data de 2 octombrie, la Semimaratonul Mocăniței, un eveniment ce vrea să pună în valoare atât zona Posmușului, dar mai ales cea a Mocăniței Transilvaniei, un alt viitor reper turistic al Porții Transilvaniei.