Prima ediție a evenimentului „Cămașa sunt EU – SânzIEne la Muzeu” ce se dorește a fi organizat anual de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, găzduit de Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și Filiala Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România, pentru a marca Ziua Universală a Iei a debutat cu o întâlnire de suflet.
Acțiunea le-a adus în fața jurnaliștilor și a altor persoane interesate pe creatoarele populare Oltița Dănilă din localitatea Șanț și Ileana Domide din Rodna care au prezentat componentele și au asamblat un război de țesut vechi, exemplificând modul tradițional de țesut pânza din care se croiește, mai apoi, cămașa populară.
Aceste momente au fost urmate de un dialog între cei prezenți legat de importanța Iei românești în cultura europeană, de tradițiile și credințele asociate sărbătorii de Sânziene – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – care a fost aleasă pentru a celebra și Ziua Internațională a Iei – de multiplele sale valențe mitice și culturale, precum și de sărbătorile surori din Europa. A fost evidențiată importanța iei – elementul cheie al costumului popular – propusă chiar ca și brand de țară, frumusețea ei a atrăgând atenția unor artiști celebri precum pictorul francez Henri Matisse ce a surprins-o în mai multe tablouri, unul dintre ele – ”La blouse roumaine” (1940) – fiind expus la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris, Camil Ressu, Nicolae Tonitza și constituind sursă de inspirație pentru creația vestimentară a unor faimoși designeri.
Inedite și mai puțin cunoscute au fost elementele legate de ziua aleasă pentru sărbătorirea Iei, existând similitudini de tradiții și rituri, în întreaga Europă, cu rădăcini din perioada precreștină, legate, în special de Solstițiu, celebrarea Soarelui, a Sânzienelor – zâne bune aducătoare de sănătate, belșug și îndrumare în dragoste, de fertilitatea umană și a naturii.
Între cele mai interesante tradiții din spațiul european, din Bulgaria până în Polonia, din România și Ungaria, până în Suedia, se regăsesc: aprinderea focului și săritul peste acesta pentru purificare și alungarea spiritelor rele, împletitul cununilor și ritalurile legate de acestea – purtatul lor, aruncatul pe acoperiș, plutirea pe ape liniștite; studierea umbrei la răsăritul soarelui pentru prevestirea viitorului, culegerea ierburilor ce capătă în această perioadă puteri vindecătoare; spălatul pe față cu roua dimineții vindecătoare.
Unitatea culturilor și popoarelor europene este așadar una străveche, după cum o dovedesc tradițiile atât de asemănătoare, iar astăzi, mai mult ca oricând avem posibilitatea de a ne bucura împreună de tradiții, datorită celei mai lungi perioade de coexistență pașnică pe care a avut-o bătrânul continent. În acest context, dialogul s-a încheiat cu o discuție legată de oportunitățile de implicare a cetățenilor în viața democratică a Uniunii Europene, prin crearea de inițiative cetățenești și participarea activă la evenimentele desfășurate sub umbrela „Conferința privind viitorul Europei”.
Ediția pilot continuă alături de partenerii Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Colegiul Tehnic INFOEL Bistrița, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și „Copacul de cafea”, în data de 24 iunie, cu vernisajul expoziței de cămăși populare vechi, dialoguri interculturale între generații, momente artistice relevante pentru obiceiurile de Sânziene din județul Bistrița-Năsăud, ateliere de împletit cununi și standuri meșteșugărești.
Toate activitățile sunt organizate în conformitate cu regulile de combatere a răspândirii COVID-19. Masca este obligatorie în spațiul de desfășurare a evenimentului.