Conceptul de bugetare participativă funcționează cu succes în mai multe localități din România, fiind un exercițiu democratic și cetățenesc indispensabil dezvotării unei localități, în special al celor de tip urban.
Ce este bugetul participativ sau bugetarea participativă
Bugetul participativ permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. În acest sens, o primărie alocă o parte din bugetul anual, după care cetățenii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În cadrul formulării acestor propuneri există varianta în care cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale sau tematice şi cu vecinii, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod. Propunerile sau proiectele, comune sau individuale, se depun la Primărie pentru a fi verificată fezabilitatea lor. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care vor fi realizate de autoritățile locale.
În cazul municipiului Bistrița ideea de buget participativ a apărut în precampania și campania electorală, fiind una dintre promisiunile tuturor candidaților. Acest sistem de participare la dezvoltarea urbei, colectivă sau individuală, nu a fost aplicat în cazul municipiului Bistrița deloc. În ultimii 12 ani, în timpul mandatelor lui Ovidiu Crețu, această idee nu a fost acceptată, singurul care venea cu proiecte spre aprobare în Consiliul Local fiind doar primarul. Au mai fost propuneri venite și din partea consilierilor locali însă șansa de a trece un astfel de proiect a fost minimă către deloc, căci aparatul de vot majoritar tăia de la rădăcină orice implicare venită „din afară”, fiind vorba doar de „one man show” în ceea ce privește propunerea implementare proiectelor.
Odată cu schimbarea regimului administrativ, respectiv câștigarea alegerilor decătre Ioan Turc și coaliția PNL-USR, abordarea subiectului bugetului participativ a devenit una reală și aplicabilă. De curând, municipalitatea a anunțat suma pe care dorește să o aloce în acest sens din bugetul anului 2022, cel al anului 2021 fiind deja stabilit fără participarea colectivă.
Este vorba de un milion de lei ce se dorește a fi pus la dispoziție pentru un concurs de proiecte:
„Primăria municipiului Bistrița implementează procesul de bugetare participativă începând cu anul 2021, proiectele selectate urmând să fie implementate în exercițiul bugetar aferent anului 2022. Pentru bugetul anului 2022 va fi propusă suma de 1.000.000 de lei pentru proiectele selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă.”
Cei care doresc să se implice și vor să propună proiecte trebuie să îndeplinească două mici condiții: să aibă 18 ani și să aibă domiciliul în Bistrița. Perioada de depunere a proiectelor este 1 august – 20 septembrie 2021, iar lista proiectelor eligibile va fi afișată în 8 octombrie. Apoi, bistrițenii le vor putea vota în perioada 9 octombrie – 14 octombrie. Propunerile de proiecte pot fi depuse online (evident, după inscrierea pe site), în format electronic, și 𝐨𝐟𝐟𝐥𝐢𝐧𝐞, în format tipărit, la Centrul de Relații Publice, situat în Bistrița, str. Gheorghe Șincai, nr. 2.
Bugetarea participativă, și implicit implementarea proiectelor, se desfășoară în limitele domeniilor de competență ale municipiului Bistrița. Însă, atenție! Scopul bugetului participativ nu este numai acela de a repartiza o anumită sumă de bani, deci nu este vorba de un program de granturi cu o nouă denumire. Scopul bugetului participativ este de a implica locuitorii în dialogul privind formarea locului în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia, precum şi de a învăţa Primăria cum să asculte cetăţenii şi cum să comunice în mod eficient şi constructiv cu ei.
Vom vedea în data de 8 octombire 2021 dacă există interes în acest sens din partea cetățenilor, dar și care este viziunea acestora în dezvoltarea urbei.