Un exemplu bun prin care vedem efectele colectării separate corecte a deșeurilor reciclabile se desfășoară în aceste zile, în care ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud întoarce 1.500.000 lei UAT-urilor din județ. Acești bani sunt proveniți din valorificarea deșeurilor reciclabile de anul trecut și sunt distribuiți procentual celor 62 de UAT-uri din județ în funcție de cantitățile de deșeuri reciclabile colectate în fiecare comunitate. Suma de 689.325 lei a fost folosită pentru acoperirea parțială a costurilor de salubritate pentru fiecare UAT, iar suma de 790.000 lei vor fi virați direct în conturile primăriilor.
Chiar dacă procentul deșeurilor reciclabile valorificabile a crescut comparativ cu anul trecut de la 11 % la 15 %, suntem încă departe de potențialul economic pe care deșeurile reciclabile îl reprezintă în sistemul de salubrizare din județul nostru.
Din păcate, în prezent, la nivelul județului nostru, deșeurile reciclabile colectate sunt încă foarte murdare și amestecate cu deșeuri reziduale și cu deșeuri provenite din construcții. Motiv pentru care doar un procent mic dintre acestea pot fi valorificate. De aceea este important efortul tuturor de a colecta separat corect deșeurile la sursă, iar efectul acestei implicări se va traduce prin sume mai mari întoarse în comunitate, bani ce pot fi folosiți pentru acoperirea costurilor de salubrizare.
Dacă reciclăm mai mult vom plăti mai puțin.
Haideți să le punem pe toate la locul lor!