Știrea începutului de săptămână vizează descinderea mascaților în Primăria Bistrița, acțiune ce a avut ca activități conexe percheziții în alte șase locații, la domiciliile unor suspecți.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bistrița-Năsăud, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au efectuat astfel un total de șapte percheziții la o instituție din municipiul Bistrița și persoane fizice.
Activitățile au vizat mai multe persoane, funcționari, bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals și influențarea declarațiilor, fapte care ar fi fost comise din anul 2016 și până în prezent.
Conform informațiilor venite pe surse, funcționarii vizați fac parte din mai multe servicii ale Primăriei, însă „greul” cade asupra Serviciului Urbanism, cel mai contestat public și mediatic în ultimii cel puțin cinci ani.
Floare Gaftone, secretarul generl al municipalității, nu mai puțin celebra Monica Pop, arhitectul-șef, Sabina Malaicu Pop și Monica Szucs, consilieri superiori la Urbanism, dar și Dumitru Cincea, directorul executiv al Direcției Juridice și arhitectul Ștefan Tamaș, fost șef al Seriviciului Urbanism, ar fi persoanele vizate de anchetele procurorilor.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate înscrisuri și documente, laptopuri, unități de calcul, precum și suporturi optice și de stocare a datelor, conform unui comunicat al IPJ BN. Totodată, au fost ridicați, în vederea indisponibilizării și recuperării prejudiciului, 42.320 de euro și 24.550 de lei.
Zeci de articole de presă au evidențiat problemele „urbanistice” ale Primăriei de-a lungul ultimilor ani, însă pacea a domnit în birourile ferecate al serviciilor respective. Povești legate de dare de mită, de cerere și luare de mită, PUG-uri și PUZ-uri, toate învârtindu-se în jurul a două dintre numele menționate mai sus: Monica Pop și Floare Gaftone, două personaje despre care se spune că și-au creat adevărate tabere, cercuri de influență mereu în „război”.
„Buba” urma să se spargă, căci povestea cu ulciorul este aplicabilă și în astfel de instituții. Doar că în cultura noastră mai există o poveste, cea a Acarului Păun. Interesant este și faptul că, deși este vorba de fapte petrecute din anul 2016 până în prezent, un nume important nu a fost „atins”. Deoacamdată! Dacă fostul șef al Serviciului Urbanism, Ștefan Tamaș, a fost inclus în ecuația procurorilor, numele fostului primar Ovidiu Crețu încă nu a fost pomenit! O fi și el un „cinstit” și noi îi tăvălim numele printre presupușii infractori…
Ancheta continua. Cercetările contină. Povestea continuă. Având în vedere impactul mediatic, cu siguranță se va găsi și „marele infractor”. Suntem curioși pe umerii cui va pica toată această tărășenie, dar și cât de tare a zguduit această acțiune a poliției sistemul hămesit al funcționarilor nesături, căci interesele și zona de acțiune sunt destul de mari, atât pe orizontală cât și pe verticală.
sursa foto: bistriteanul.ro